Oefenmatch in Aalst

Het is al een paar jaren dat Opwijk eind augustus naar Aalst trekt voor een heuse Pre-Nationale-Interclubs oefenmatch. De aanwezige spelers worden volgens een interessante formule gepaard tegen de spelers van de andere ploegen met ongeveer gelijke individuele elo-sterkte. Naast Aalst waren er ook Geraardsbergen, Wetteren en Chesspirant.

Arne zat voor ons op het eerste bord en trof een sterke tegenstander uit Wetteren met 2147 elo. Het werd remise en daarmee breekt Arne virtueel door de 2100 barrière (als hij dit vast kan houden natuurlijk tot 1 oktober). Kris bezette bord 2 maar hij kreeg zijn motor slechts sputterend op gang. Te lang stil gelegen en al wat te veel kilometers op de teller. Hij ging onderuit in de tijdnoodfase. De motoren van de Yordabio’s daarentegen lopen na een volle schaakzomer als fijngetunede F1-twaalfcylinders. Na twee uurtjes wedstrijd hadden ze Gambiet al 2 op 2 opgebracht.

Opwijk kon dus de oefenmatch (alweer) niet winnen en eindigde 2e met 2,5 uit 4. Wetteren eiste plaats 1 op.

Berten deed ook mee en hij won ook zijn partij, maar we hebben niet kunnen achterhalen bij welke ploeg hij werd ingedeeld. Geert en Jan konden er niet tijdig zijn maar zorgden wel voor de nodige morele steun.

Open van Brasschaat

De Yordabio’s waren dit jaar onze enige vertegenwoordigers in het Open van Brasschaat. Ze deden het beide zeer goed. Fabio (rang 79, geëindigd 29ste !) haalde 5,5 uit 9 met een TPR van 1909. Hij mocht in de eerste ronde aantreden op bord zes ‘live’ tegen IM Gyula Izsak. Altijd leerzaam. Broer Yordi (rang 59, geëindigd 85ste) haalde ‘slechts’ 4 uit 9 maar zijn TPR van 2001 mocht er zijn. Hij hield WIM Tatiana Kasparova (2145) en Nils De Vos (2221) op remise. Haalde in ronde 4 net niet de eerste 10 live borden in zijn partij met Belgisch Kampioen FM Stefan Beukema. In de laatste ronden had hij er naar eigen zeggen wel een beetje ‘met zijn klak naar gesmeten’.

Open van Wenen

Carlo en Jan zaten iets verder van huis in het tweejaarlijkse en buitengewoon prachtige Open van Wenen.

In wat één van de allermooiste steden van Europa moet zijn speelden ze in een speelzaal die zijn gelijke niet kent : de raadzaal van het ‘Rathaus’, het stadhuis. Een unieke ervaring. En voor de aanvang van de partijen kan je naar hartelust de stad ronddwalen om zijn parken, musea, paleizen, kerken, restaurants en wat nog allemaal te bezoeken.

Maar liefst 7 spelers eindigden met 7,5 uit 9 – maar GM Novikov (Rang 6) uit Rusland werd uitgeroepen tot eindwinnaar. Het deelnemersveld bevatte 20 GM’s, 29 IM’s en 42 FM’s. Door dit geweld hadden onze Gambieters dikwijls rugpijn van het diep voorover bukken om hun paringen af te lezen op de scoreborden.

Carlo (rangnummer 248 – geëindigd 207de) haalde een score van 50% en een TPR van 2017. Was niet helemaal tevreden over de vorm die nog moet groeien na de come-back. Jan (rangnummer 204, geëindigd 148ste) haalde een half puntje meer met een TPR van 2120. Zou ook liever wat beter doen. Smaakte wel het genoegen om op dag 1 ‘achter de touwtjes’ op de ‘live’ borden te worden afgedroogd door GM Andrei Shchekachev (2527). Samen met Lars Swijsen de enige 3 Belgen op een internationaal tornooi van ongeveer 400 deelnemers uit 47 landen in de A-reeks, en ongeveer 700 in het totaal. De organisatie beweerde dat ze daarmee het grootste open Tornooi van West-Europa waren geworden. Het is alleszinds het allermooiste dat wij ooit gezien hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s