Meindert kampioen Vlaams-Brabant

Gambiet is vorig weekend weer een kampioen rijker geworden ( we zijn hier op de redactie intussen al lang de tel kwijt geraakt ;-). Een verslag van papa Cotman ;

Hoera, hang de vlag maar uit. Gambiet mag een provinciaal jeugdkampioen begroeten bij de -10 jarigen : Meindert haalde de titel binnen.

Vooraf was het klaar en duidelijk: de titel bij de -10 j lag al zo goed als zeker in het mandje van Opwijk; met Meindert en Bernd hadden we de 2 best geplaatste reekshoofden. De enige die roet in het eten kon gooien was Jona Pirard, want hoewel Jona niet veel meer deelneemt aan de tornooien van het V.J.C., hij kan schaken… De onderlinge wedstrijden zouden uitsluitsel moeten brengen. Na 3 ronden, nog 2 leiders met het maximum: Meindert en Bernd.

Het was toen al duidelijk; diegene die wint kan nog moeilijk van de titel gehouden worden. Na een gelijk opgaande partij kwam Bernd als eerste in tijdnood en moest beginnen blitzen. Maar om met blitzen tegen Meindert te winnen mag je geen fouten maken. Dat gebeurde wel, in de stijl van papa blunderde Bernd z’n dame en Meindert stak dus al een hand uit naar de eindzege. De rest van de partijen ging in sneltreinvaart voor de toekomstige kampioen; één na één werden ze van het bord geveegd (blik en borstel lagen ernaast). Enkel tijdens de laatste partij kwam er zand in de machine. De titel was dan al lang een feit en de concentratie was wat weg. Een nederlaag leek in de maak, maar dame/koning voor tegenstander Kobus Michiels, (tegen de eenzame koning van Meindert) waren niet voldoende … Kobus trapte in de “pat”-val en dus een remise in het scorebord. Niet fijn voor Kobus want een paar partijen ervoor had hij net hetzelfde voorgehad.

Bernd bleef in het spoor van Meindert om Opwijk een “dubbel” te bezorgen maar tegen Jona ging het mis. Winnende stelling, maar in tijdsnood en dus wederom blitzen … en wederom dame weggeblunderd. Jona had ondertussen ook (uiteraard zo ik zo zeggen) de duimen moeten leggen tegen Mr. Caudron en ergens onderweg door te snel te willen spelen (dixit Jona zelf) een onnodig verliespunt opgelopen en zo kwamen Jona en Bernd met 2 verliespartijen gelijk op de 2de plaats. Beiden kwamen nog éénmaal in nauwe schoentjes maar de respectievelijke tegenstanders lieten de kansen(en) onbenut. 9/11, maar het onderlinge duel gaf de doorslag en dus zilver voor Jona en brons voor Bernd. De rest van het peleton stond niet op de finishfoto.

Een oververdiende en afgetekende overwinning voor Meindert dus die enkel tegen Jona en Bernd zijn betere schaakwerk moest bovenhalen.

Open van Leuven

De Vlaams-Brabantse titel bij de senioren ligt te grabbel in het Open van Leuven dat van start gaat op 8 november aanstaande. Het wordt een jubileum tornooi ( het 25 ste ) met wat meer prijzen en wat meer allure. Traditiegetrouw trekt een sterke Gambietdelegatie alginder.

Le Touquet

Onze Yordabio’s kunnen hun schaaklusten dezer schoolvakantiedagen botvieren in Frankrijk, in het tornooi van Le Touquet

Hun resultaten zijn te volgen via deze link .

WK : Anand – Carlsen

Maar hét belangrijkste schaakevenement van deze maand, van dit jaar en misschien wel van deze eeuw is de match om de wereldtitel tussen de fenomenale schakers Vishwanathan Anand (°1969) en Magnus Carlsen (°1990). De Vikingkrijger uit het hoge Noorden zakt af naar het tropische land van de Tijger van Madras om het beest aan zijn zwaard te rijgen.

Een match die eindelijk nog eens, na vele jaren van onverschilligheid, wereldwijde belangstelling kan genieten en mogelijk de sfeer van de grote dagen kan oproepen ( Fischer – Spassky of Kasparov – Karpov ) .

In New In Chess geeft Sergey Shipkov vier tips aan regerend Wereldkampioen Anand om Carlsen te kloppen – wat iedereen als een bijna onmogelijke opdracht beschouwt ;

  1. Hij moet Carlsen in de opening meteen naar de keel grijpen met door de computer diep voorbereide openingsvarianten.
  2. Hij moet streven naar ingewikkelde middenspelen met de dames erop. De veteraan moet de strijd zo snel mogelijk laten losbarsten, want als die pas in het 5e uur begint, raakt zijn energie op en verliest hij kansloos.
  3. Carlsen vergeet soms te kijken naar vreemd uitziende zetten, en daar moet Anand gebruik van maken. Anand moet tijdnood absoluut vermijden.
  4. Hij moet geloven in de overwinning en mag nooit de moed verliezen, hoe hopeloos de zaken er ook voorstaan.

Schitterend. De tweekamp is de puurste vorm van het schaken.

Uitstekend advies, en niet alleen voor Anand.

Zeg nu niet dat u niet wist dat het te gebeuren stond. Vanaf 7 november.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s