Béthune en Brugge

Onze jeugd kan natuurlijk niet stilzitten in de herfstvakantie. Een deel trok naar het Noord-Franse Béthune, een ander deel naar het Jeugdcriterium in Brugge. Het tornooi un Béthune was merkelijk sterker dan vorig jaar, met 3 GM’s ( Andrei Sokolov was een wereldtopper 30 jaar geleden ) en 8 IM’s. Voor de Gambieters die graag eens ( intensief : 9 partijen op 5 dagen ) schaken tijdens de Kerstvakantie, een ideale gelegenheid op 150 km van huis.

Wat het voor veel schakers aantrekkelijk maakt is de indeling in drie reeksen, met telkens vrij stevige geldprijzen. De Yordabio’s proberen hun geluk dan ook in reeks B. Aan de topborden wordt er dan ook evengoed als in de A-reeks keihard gestreden. Yordi begon slecht met een halfje uit twee, maar produceerde dan 4 overwinningen op rij. Vervolgens demonstreerde hij zijn zuiverste kunsten in de Houdini-leer ;

Yordi De Block 1832 BEL – Antoine Daniel 1922 FRA

 

Het ziet er hopeloos uit voor wit, maar de zwartspeler permitteerde zich een logisch zetje : Kg7. Waarop Yordi onmiddellijk toesloeg met ?

Yordi won vervolgens in ronde 8 van Eric Van de Wynckele (1994) en mocht met 6 uit 8 in ronde 9 strijden voor een top drie plaats en eeuwige roem. Maar die laatste partij was er teveel aan en hij verloor. Desalniettemin : 11e in de eindstand, met een TPR van 1999 en een mooie geldprijs, het kan slechter.

Broer Fabio startte beter met 4 uit 5, maar geloofde daarna niet helemaal in zijn kansen. Bijvoorbeeld in ronde 7.

Fabio De Block 1738 BEL – Arthur Dupont 1891 FRA

Als je een tijdje kijkt naar de witte stelling krijg je toch het gevoel dat hij bijna gewonnen moet staan. Probleem is alleen dat zwart eeuwig schaak dreigt op c1 en h6. Tijdens zo’n spannende partij is het natuurlijk niet altijd makkelijk om een oplossing te vinden. Fabio ging hier akkoord met remise. Tijdens de na-analyse gaf vriendje Tamer al een hint voor een oplossing : Kh2. We denken dat wit vervolgens nog eens Pg1 moet doen en dan op zijn gemak kan gaan winnen met de c5-pion.

Na een nederlaag in ronde 8 lag Fabio uit de race naar de titel. Desondanks een uitstekend tornooi voor beide broers : Yordi 11e met 6/9 en een TPR van 1999, Fabio 27e met 5/9 en een TPR van 1912 en elk een envelop met meer dan 100 €

Maar er waren nog 3 Gambieters actief in Béthune. Arno, vriendin Hanne, Tom VdP en Jan trotseerden de sterke A-reeks. We kwamen allemaal een beetje laat op gang. Arno remiseerde in de beide laatste ronden tegen een GM en een IM.

Degraeve, Jean-Marc Bomans, Arno

In de laatste ronde leek het eerst te zullen misgaan tegen IM Miedema, want Arno moest zijn dame geven voor loper en toren, maar het werd toch remise.

Bomans, Arno Miedema, David

Jan kreeg tegen diezelfde Miedema al in ronde 3 de kans om zijn tornooi helemaal te doen slagen.

IM David Miedema 2391 NED – Jan Rogiers 2109 BEL

In wat voorafging was zwart hopeloos overspeeld op de damevleugel, maar daarna nam de IM zijn voet van het gaspedaal en reageerde niet op het tegenoffensief. In de diagramstalling had Jan nog een tiental minuten op de klok om een winnende voortzetting te vinden. Hij vond de zet 33. … Ld1 !! jammerlijk genoeg niet en hield er een slapeloze nacht aan over.

Arno eindigde uiteindelijk 2e in zijn categorie, haalde een dikke geldprijs op en was 14e in de eindstand met 6/9 en een TPR van 2295. Jan scoorde in extremis nog 5 uit 9 met een TPR van 2124 en Tom VdP haalde 4½ uit 9 met een TPR van 2062.

Jeugdcriterium Brugge

Een verslag van papa Dirk

Het laatste VJC-tornooi van het jaar vond zoals gewoonlijk, verspreid over 2 dagen, plaats in Brugge. Op het einde van dag 1 stonden zowel Meindert als Bernd met een 3 op 4 achter hun naam. Ze verloren beide hun derde partij van de dag, en voor allebei lag een betere eindspelkennis bij de tegenstander aan de basis van de nederlaag. Meindert (met zwart) ging tegen Daniele Muzzi met gelijke wapens de eindstrijd in: toren + pion, weliswaar met een klein nadeel wegens een randpion (op de h-lijn). Het verschil: waar Daniele (pion op de f-lijn) zijn koning en zijn pion kort bij elkaar had en zijn toren ACHTER de pion stond, ging onze youngster uit Baardegem nogal roekeloos met zijn pion de strijd aan met de toren in zijwaartse steun, maar zonder dekking van de koning. De pion was al gauw een vogel voor de kat en dus kwam het erop aan om alsnog een remise uit de brand te slepen. Het zag er naar uit dat dit alsnog ging lukken, maar bij de ultieme zet op weg naar pat ging het mis en promotie van de pion was een feit. Bernd (met zwart) ging de laatste rechte lijn in met loper en 3 verbonden pionnen tegen een toren en 2 niet-verbonden pionnen bij tegenstander Jorit Da Silva. Deze laatste ging op stap met zijn koning en liet zijn pionnen voor wat ze waren en gaf dus een boulevard van ruimte weg, die Bernd toeliet om een pion van de tegenstander op te peuzelen. Maar wat later kwam zijn loper tussen zijn eigen koning en de toren van Jorit te staan, ook wel een penning genoemd, game over.  Mits wat meer eindspelkennis was een remise voor beide een logisch gevolg geweest.

Ikzelf stond na dag 1 met een 2 op 3. In partij 1 (tegen de grootvader van voornoemde Jorit met een ELO van +/- 1900) ging ik lang mee, maar uiteindelijk gaf het betere positiespel van de tegenpartij toch de doorslag. De 2 volgende partijen (tegen ELO 1150 en 1710) ging ik er in echte Fabio-stijl als een pletwals overheen. Mijn derde partij zaterdag was waarschijnlijk de beste die ik ooit op een tornooi speelde. Zondag dan: Meindert verslikt zich in zijn 1e partij tegen een jongedame. Volgens hem speelde de juffrouw in kwestie heel goed, maar wij verdenken hem er sterk van meer naar de tegenspeelster dan naar zijn schaakbord gekeken te hebben. In de volgende partij (uiteraard tegen een tegenstander van het mannelijke geslacht) was hij echter weer geheel zichzelf. Bernd won zijn eerste 2 partijen van de dag, maar bij zijn tweede partij “vergat” hij tot tweemaal toe zijn tegenstandSTER te “matten” in 1. Het is duidelijk dat een cursus “hoe laat ik mij bij het schaken niet aflei(ij)den door een vrouwelijke opponente”. Enfin 4 op 6 voor Meindert en 5 op 6 voor Bernd en een voorlopige 4de plaats voor deze laatste in de tussenstand.

En toen werd het money-time: Meindert maakte er korte metten mee in partij 7, en Bernd mocht aan de bak tegen topper Lev Katranov. Het was een spannende gelijk opgaande strijd, maar ook hier deed de betere eindspelkennis van Lev de balans in zijn voordeel overhellen. Mijn zoon reageerde veel te laat op de opkomende zwarte koning en liet iets ervoor ook na om de tegenpartij te bedreigen met een mat achter de paaltjes. In partij 8 kwamen onze 2 gambieters dan tegenover elkaar te staan, maar Bernd die nog maar net zijn partij tegen Lev had afgewerkt was mentaal niet klaar. Paard geblunderd en dan maar zo snel mogelijk gespeeld om er vanaf te zijn. (Weer een bewijs van de erfelijkheidstheorie). En zo gingen we naar ronde 9 met een 6 op 8 voor Meindert en een 5 op 8 voor Bernd. Voor Bernd zou het bij “5” blijven, want over zijn laatste partij in 2013 kunnen we kort zijn … weggeefschaak  (van zijn kant toch). Meindert echter keek eens op de kalender, dacht dit wordt mijn laatste partij van 2013, dus laat ik nog maar eens uitpakken. En uitpakken deed hij, zijn tegenstander (Jonas De Schouwer) daarentegen werd in zijn ultieme partij in de reeks -10 j ingepakt en door een 3 op 3 in zijn laatste partijen eindigde hij alsnog 4de in de eindrangschikking en nog belangrijker: hij pakte ook de 4de plaats in het eindklassement van het VJC 2013 bij de -10j. Dat belooft voor 2014 !!! 2 enveloppekes met geld waren zijn verdiende loon … daarmee waren de verplaatsingsonkosten van papa Reinout ook weer gedekt.

Ondergetekende begon met een overwinning (tegen ELO 1518) en een 3 op 4 in totaal met een miraculeuze ZESDE plaats in de tussenstand; dit kon natuurlijk niet blijven duren … op tafel 3, een haalbare kaart (ELO 1568), MAAR van het vrouwelijke geslacht. De gedachte dat ik bij winst op tafel 1 of 2 terecht zou komen en daar dus als kanonnenvlees zou dienen sprak me niet echt aan en dus probeerde ik een tactisch fantasietje met in het achterhoofd het idee dat dit HET moment was. Won ik, ok,  verloor ik, dan zou ik ten minste een haalbare tegenstander aan deze partij overhouden. Het fantasietje (lang rokeren i.p.v. kort) liep slecht af, de paring voor de volgende ronde OOK. Speler met ELO 2129 aan mijn broek. Ik wil langs deze weg dan ook Wouter Ghyselen bedanken voor de gratis schaakles. De laatste partij dan: een vol stuk (loper) voor, maar mijn ENIGE blunder van het weekend betekende einde partij : 3 op 7; er zat meer in.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s