Verslagen NIC ronde 10 en VK

We hadden gisteren maar één lijntje voor het verslag van Opwijk 4, maar speler/verslaggever Dirk was gelukkig ter plaatse.

Alhoewel ik liever de ijshockeyfinale had gezien i.p.v. een hopeloze schaakopdracht te gaan vervullen begonnen we met volle “overgave” (met de nadruk op “overgave”) aan onze taak. Veel volk trouwens in het CC van Strombeek, blijkbaar een uitverkoren plaats voor schaakspelers, want zowel Machelen als Humbeek betwisten er hun thuispartijen.

De eerste die meteen in de problemen kwam was (verrassend genoeg) Peter (Heymans), die tegen oerschaker Louis Roels al meteen een stuk (paard) moest afgeven. Gevolg: een hele partij achter de feiten aanlopen, hopende dat de krasse negentiger recht over hem zou indutten, maar helaas, Louis gaf geen krimp. Na iets meer dan 2 uur hing de scalp van Peter aan de gordel van DE senior van het Belgische schaakwereldje.

Even tussendoor: ik denk dat er toch eens iemand de beenderen van Louis onder de scanner moet houden om te kijken of hij echt wel zo oud is. Uiterlijk lijkt hij hoop en al 70 en als je hem ziet schaken lijkt hij net een jong veulen, gemotiveerd om al die snotneuzen van tegenstanders te tonen wat hij nog kan. En geloof mij, dat is meer dan ik ooit zal kunnen op een schaakbord. Op DIE manier wil ik ook 92 jaar worden,  zeker weten. In feite zou de federatie deze man moeten inschakelen in de promotie van de schaaksport bij de jeugd in dit land, betere reclame is niet mogelijk.

Allez, na de hulde aan Louis Roels, de rest van het verhaal: Meindert mocht zijn schaakverstand meten met zijn zondagvoormiddagleraar Axel. Deze laatste ging er in het begin nogal losjes over en speelde mee in het sneltreinschaak van zijn leerling, gevolg: na een kwartier was het bord al halfleeg en stond de leraar 2 pionnen in het krijt. Maar toen vond Axel het welletjes en werd Meindert positioneel overrompeld.

Bernd dan: gelijk opgaande strijd tot hij ergens in het middenspel een paard en een pion zag sneuvelen; net zoals bij Peter was het van dan af aftellen naar het einde.

Ikzelf mocht proberen op tafel 1 de meubelen te redden. En dat lukte me vrij goed, maar een tactische keuze in het middenspel kwam me duur te staan in money-time. Op een bepaald moment moet ik de keuze maken om het paard van de tegenstander dat in het midden staat gepositioneerd, te slaan met paard of loper. Om mijn loperpaar te behouden kies ik voor het paard dat op zijn beurt dan wordt geslagen. Slechte keuze, want de loper die ik “spaarde” stond wat geïsoleerd (het paard daarentegen stond wel degelijk goed als verdediger) en was niet zomaar onmiddellijk over te brengen naar de brandhaard en de verdediging begon te kraken, tot ze het ten slotte tegen de klok van 17 uur helemaal begaf. Het stuk dat me ontbrak om de verdediging te stutten stond werkloos aan de andere kant van het bord de krant te lezen.

4 – 0 de boot in en de ijshockeyfinale reeds afgelopen en helaas gewonnen door Canada ! Ik heb al betere zondagen gehad.

Vlaams Kampioenschap

Afgelopen weekend werd ook de laatste van drie speeldagen afgewerkt van het Vlaams Kampioenschap voor de jeugd, traditioneel gehouden in de technische school van Mechelen. Ook hier is Papa Bernd opnieuw in zijn pen gekropen.

Met in het achterhoofd de 9de en 15de plaats als eerstejaars bij de -10j in 2013 trokken Meindert en Bernd toch met top 5-ambities naar het VJC te Mechelen.

Bernd kon die droom meteen opbergen, na wat waarschijnlijk DE blunder van het tornooi was. Tegen Louise Vanderstappen staat Mr. Cotman een paard en enkele pionnen voor, dus eerste klip omzeild denk je dan als ouder. Maar Cotman jr. dacht er anders over. Nadat Louise hem in een soort wanhoopspoging had schaak gezet en hem als klap op de vuurpijl nog een remise had voorgesteld ook, ging bij mijn zoon het licht uit. Want hoewel een simpele zet naar rechts met de koning het probleem oploste zag ik hem vanop 2 m afstand de stoom uit zijn oren denken en ik voelde aan mijn kleine teen wat er ging gebeuren, en het gebeurde ook.

Waren het de ogen van Louise of haar charmes (tussen haakjes: ik denk dat de jongens later in drommen voor de deur zullen staan ten huize Vanderstappen), alleen Bernd weet het, maar hij legde zijn koning neer en schudde Louise de hand.

Ik weet eerlijk gezegd niet wie het meest verbijsterd was: Louise, Bernd of ikzelf. In elk geval, papa Cotman kreeg er enkele grijze haartjes bij. In feite eindigt daar zijn Vlaams kampioenschap, want in partij 2 was hij nog totaal onder de voeten van wat er hem de partij ervoren was overkomen en ging hij volledig de mist in, met traantjes als gevolg. Na het nodige mentale oplapwerk won hij vervolgens wel 4 van zijn volgende 5 partijen, maar dan zuiver op karakter en de zwakte van de tegenstander, want schaaktechnisch was alles achtergebleven bij partij 1.

Meindert dan: in turbo-snelheid naar 3.5 op 4, maar dan 2 maal ten onder tegen sterke tegenstanders … zeker geen oneer, maar toch. Vooral de partij tegen Ramin gaf hij nogal vrij makkelijk uit handen. Enfin hetzij zo, dan maar de laatste partij winnen. En dat leek ook te lukken; de youngster uit Baardegem stond een toren en een karrevracht pionnen voor. Maar er liepen er blijkbaar enkelen van die pionnen elkaar voor de voeten, want opeens was het “PAT” !

Dus ook 4 op 5 voor Meindert en een 12de plaats in de eindrangschikking. Bernd op 18. We zullen toch eens een klapke moeten doen met voorzitter Rudi, want hoe meer schaaktraining deze geeft hoe slechter ze spelen.

Gelukkig voor Opwijk hield Fabio zaterdag de eer hoog met een 2.5 uit 3, waarmee de 3,5/6 (of was het 3/6) uit de eerste 2 wedstrijddagen toch aardig werd opgepoetst.

Yordi had met 0,5/3 zaterdag ook niet echt veel reden om tevreden te zijn, al had het heel anders kunnen lopen als hij zijn pionnetje voorsprong in de partij tegen gedoodverfd favoriet Ben Tuerlinckx had kunnen omzetten in winst. Helaas ging het even later grondig fout en was de zege gaan vliegen. De remise ook trouwens  en bij papa Mario vielen er nog enkele hoofdhaartjes van de weinigen die hem nog restten op de grond.

Vader zijn van een jeugdschaker, het doet iets met (de haren van) een mens !

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s