Gambiet wint SVBT Tornooi

Voor de vierde keer alweer nam Gambiet deel aan het Schaak-Voetbal-Badminton-Tafeltennistornooi georganiseerd door Tom Piceu. Dit jaar ging het echter niet door in Oostende ( zaal niet vrij ), maar werd het last-minute georganizeerd op de prachtig gelegen sportinfrastructuur van Brasschaat. Dit jaar ook slechts 6 ploegen in plaats van 8, en ook tijdelijk één sport minder ( Tafeltennis – traditioneel onze beste sport, zo was al gebleken in de vorige edities ).

Alle ploegen confronteerden elkaar telkens 1 keer in 2 van de drie “sporten”. Welke sporten werd door lottrekking bepaald, en door een speling van het lot moest Gambiet 5 keer op het voetbalveld aantreden, 3 keer schaken en, tot wanhoop van Geert, slechts 2 keer Badmintonnen.

In de eerste ronde traden we aan tegen Brugge in een schaakmatch. Tom Barbé nam voor het eerst zichtbaar fier plaats aan ons eerste bord. Maar Brugge, met Geirnaert en Maenhout op borden 1 en 2, bleek iets te straf : 2 – 6 op ons doos. Maar het werd meteen duidelijk dat Opwijk een geduchte voetbalploeg op de been kan brengen. Geert scoorde en Yordi zette een penalty feilloos om. 2-0 en een “overall” gelijk spel tegen Brugge.

In ronde 2 namen we revanche op Lommel, die ons vorig jaar al in de eerste ronde vloerden. In de eerste partij Badminton ging het nog gelijk op : 4 – 4. Maar in het voetbal werden ze afgedroogd. Bij de rust was het nog 1 – 0, maar bij het affluiten stond het 7 – 0 ! ( 3 van Yordi, 2 van Geert en ééntje voor elk van de Tommen ) De vergelijkingen met een zekere halve WK-finale waren niet van de lucht.

Onder het goedkeurend oog van de supporterende voorzitter stond Opwijk op die manier meteen aan de leiding in het tornooi, want de 5 andere onderlinge matchen tot nog toe eindigden in een gelijk spel.

Match 3 : voetbal en schaken tegen Oostende. Die hadden duidelijk hun licht opgestoken want ze speelden erg georganiseerd en gesloten op het voetbalveld. We liepen al vroeg op een counter. Tom VdP en Jan konden de doorgebroken Oostendenaar niet afstoppen en goalkeeper Kris zag de bal hard naast zijn hoofd in de kruising vliegen. Gambiet zette alle zeilen bij. Spits Yordi vloog als een woeste horzel op elke speler in balbezit af en bij een corner was het eindelijk zover, onze horzel frommelde de bal er op één of andere manier in en trok de stand gelijk : het bleef 1-1 tot het eindsignaal.

Vervolgens geschiedde een wonder : Gambiet won een schaakmatch met 5½ – 3½ en zo werd ook Oostende opzij gezet.

Als leider nam Gambiet het in ronde 4 op tegen de thuisploeg Brasschaat. Nog moe van de vorige partijen ging de schaakmatch verloren met 3 – 5, maar in het voetbal hadden we geen kind aan Brasschaat : 6 – 3 voor de goei met onder andere een paar geweldige schoten van Berten en Geert. Met dit gelijkspel tegen Brasschaat bleef Opwijk alleen leider met een vol matchpunt voorsprong. Een gelijkspel in de laatste ronde zou nu volstaan voor de winst.

Vijfde en laatste hindernis : onze sportieve rivalen uit Zottegem. Geert was zo gelukkig dat hij eindelijk nog eens mocht badmintonnen dat onze topspeler prompt zijn match op het eerste veld verloor. Maar Tom B, Berten en Kris bleken ook uitstekende spelers, en Zottegem werd met gemak geklopt met 6 – 2. Opwijk al aan het feesten, zodat de concentratie tijdens het voetbal een beetje minder was en we iets te veel tegendoelpunten slikten. Desalniettemin : 5 – 4 ( 2 van Yordi, 2 van Geert en 1 van Jan ) voor Opwijk in de slotmatch en Gambiet voor het eerst eindwinnaar van dit prestigieuze tornooi.

Uitgelaten namen we de wisselbeker, die aanstaande donderdag valt te bezichtigen op de Duivenzolder, in ontvangst van Tom Piceu. Als we hem nog een keer winnen mogen we hem houden. Onze nieuwe kast zal snel opnieuw te klein zijn.

Individuele uitslagen en eindstand

Individuele scores
Naam Schaken pt op 3 Naam Badminton pt op 2
Tom B Geert 1
Jan R 0 Tom VdP 1
Tom VdP Berten 2
Cedric 1 Kris 2
Yordi 1 Cedric 0
Kris 3 Tom B 2
Geert Jan 1
Berten 3 Yordi 1

 

SVBT Tornooi 26/07/2014 Eindstand
# Ploeg Punten op 5 (1 punt per match)
1. Opwijk 4
2. Brasschaat 3
3. Oostende
3. Zottegem
5. Brugge
5. Lommel

Yulia en Hanne naar Olympiade

Volgende zaterdag gaat de tweejaarlijkse Schaakolympiade van start in het Noorse Tromso   (het Magnus Carlsen effect). Op bord 1 in de ploeg van het Begische vrouwenteam : Hanne Goossens. Op bord 2 : Yulia Morozova. We zijn ontzettend blij en fier dat er een Gambietster deelneemt aan de Olympiade, het grootste en meest historische tweejaarlijkse schaakevenement ter wereld. We zullen de prestaties van het Belgische team de komende week van kortbij volgen en vurig suporteren !

Op het afgelopen Open van Gent kwamen een paar Gambieters en aanverwanten in actie : u kan hun resultaten nakijken en enkele van hun partijen naspelen via deze link 37e Taminco Open Van Gent .

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s