Opwijk 1, 2 en 3 van start met winst !

Opwijk 1 heeft zijn rentree in 2e nationale niet gemist. Tegen Oostende 1 hebben we in het verleden nooit veel punten geraapt maar vandaag, in die moreel o zo belangrijke eerste ronde, haalde Opwijk 1 een vrij overtuigende overwinning binnen.

Na een uurtje leek de strijd gelijk op te gaan. Op bord 1 was nog niet veel gebeurd, Jonas op bord 2 stond wat beter. Borden 3 en 4 waren er na de opening al een pion bij ingeschoten maar zonder veel erg. Borden 5 en 6 stonden dan weer iets beter. Op borden 7 en 8 waren ze al bijna klaar.

Onze Olympiër Yulia veegde de vloer aan met de tegenstander. Eerst een torenoffer (wijselijk niet aangenomen want niet te speelbaar), vervolgens een stukoffer (ook wijselijk geweigerd) en een vernietigende slotaanval, met het tijdig onderkennen van een laatste list. Opwijk 1 meteen op voorsprong. Cedric had echter zijn dag niet en verloor al bijna even snel. De stand was opnieuw in evenwicht.

Er volgde een hele trits remises. Tom VdP stond een kwal voor na een zeer scherp gespeelde opening, maar hij nam een remiseaanbod toch maar aan omdat hij niet meteen een goed vervolg zag. Tom Barbé had zijn minuspion teruggewonnen en had een betere stelling opgebouwd. Hij had dan ook een eerste remiseaanbord geweigerd. Een paar zetten later leek het dan toch potremise (ongelijke lopers en nog wat torens op het bord). Jan stond nog steeds een pion achter maar deed een goed getimed vredesaanbod. Tegenpartij dacht er té lang over na en moest wegens tijdsgebrek wel aanvaarden. Wit had in ieder geval ook positionele compensatie.

Jonas had op bord 2 een mooie stelling opgebouwd met voordeel en toen de tijdnood en de 40ste zet naderde offerde hij scherp een kwaliteit. De zwartspeler counterde echter vervaarlijk en na een scherpe strijd kwam plots na veel afruilen een remise-eindspel op het bord.

De stand was dus nog steeds in evenwicht en alles hing af van Arno en Arne op borden 1 en 6.

Wat vervolgens op bord 1 gebeurde was een bloedstollend spektakel. Arno had zijn tegenstander met de rug tegen de muur ronde de 20e zet. De witspeler is een echte tijdnood-rat maar met nog slechts 54 seconden tegen meer dan 10 minuten op de klok met een bedenkelijke stelling leek hij eerder een vogel voor de kat. Maar Arno bleef maar denken en zuchten zonder te spelen tot ook hij nog minder dan één minuut had. Ze begonnen nu sneller om sneller te zetten maar het was duidelijk dat iemand de 40 zetten niet zou halen. Op een bepaald moment stond het 15 seconden voor wit en 6 seconden voor zwart, maar Arno flitste zijn zetten nu op het bord en het was de Oostendenaar die, tot de verbaasde opluchting van de omstaande Gambieters, eerst door zijn vlag ging.

Aan Arne de aangename taak om het winnende halfje te scoren. Dat was geen probleem, want Arne had in de tijdnoodfase van de partij al twee pionnen gescoord en er restte hem nog enkel de vrijpionnen naar de laatste rij te schuiven.

3 – 5 winst dus tegen een geduchte tegenstander met gemiddeld 50 elos meer.

Opwijk 1 staat zo meteen op het scorebord en het geloof is alleen maar gegroeid.

Opwijk 2 wint degradatietopper. Een verslag van eerste bord Stephan.

Op de eerste speeldag van het seizoen stond er reeds een degradatietopper op het programma voor Opwijk 2. Na veel moeite om een parkeerplaatsje te bemachtigen, kwamen we net voor 14h binnen.

Na een moment stilte ter ere van Paul Van Herck, werden de partijen gestart. Op elk bord hadden we minder Elo puntjes. We beginnen met de partij van Geert (1496) tegen Patrick Van de Perre (1631), onze debutant in vierde klasse. Het was een vrij gesloten partij met veel stille zetten. Eerst stond Geert een beetje minder, dan een beetje beter maar het werd een logische remise.

Jeroen (1685) speelde op bord 3 tegen Tony Van Linden (1710). Hier werd de remisemarge nooit overschreden en ook deze partij eindigde op een logische remise.

Gilbert (1764) speelde tegen Tom De Gent (1847). Zijn tegenstander gaat iets te enthousiast op zoek naar winst, moet de dames afruilen en haalt nooit zijn achterstand in ontwikkeling op : een goede overwinning van Gilbert.

Ik mocht met mijn 1834 Elo en met zwart optreden tegen Willy Verleye (1972). In de hele partij is er geen enkel stuk en geen enkele pion over de middenlijn geraakt. Ik ben vanaf het begin onder druk gezet en na een zet of 30 verlies ik een pion. We gaan een eindspel in met gelijke lopers en één pion minder voor mij : ik sta eigenlijk volledig verloren maar mijn tegenstander misrekent zich, ruilt de lopers en gaat de mist in tijdens het eindspel : remise met heel veel geluk. Opwijk 2 wint met 1½ – 2½ !

Boskant klopt Mechelen 3

Fabio is de held van Opwijk 3 en wint als enige in Mechelen. Sam kon miraculeus ontsnappen en alsnog in de 2e tijdnoodfase van de oude kraker Constant, remise behalen. (en de overwinning voor de ploeg!) Yordi behaalde remise in een toreneindspel en ikzelf met een pion minder, maar met ongelijke lopers.

Opwijk 4 verloor kansloos met 4-0. Na nog geen 45 minuten hadden de twee youngsters (met debutant Witze op bord 4 ) reeds verloren. Dirk bood goed weerwerk en stond waarschijnlijk zelfs beter maar het mocht niet baten. Berten liep de hele tijd achter een verloren pion aan en verloor uiteindelijk het eindspel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s