Opwijk 1 en 2 stomen door naar 2 uit 2

Na de winst op KOSK 1 begonnen sommigen ook al te hopen op een stunt tegen Deurne 1. Net voor de start van de ronde kwamen we ook te weten dat Deurne bovendien drie van zijn basisspelers moest missen, en nu wisten we zeker dat we een kans maakten.

Op bord 1 werd al vrij snel tot remise besloten na een wat vreemd gelopen opening. De zwartspeler had gezien dat zijn ploegmaats uitstekende stellingen hadden, en hij accepteerde het voorstel van Arno zonder al te veel gewetenswroeging. Een tijd later werd het ook remise op bord 4 bij Jan op voorstel van de witspeler die geen zinnig plan wist te bedenken.

“The Dominator” is niet uit het schaaknieuws weg te branden, en ook vandaag eiste hij de aandacht op. Hij vierde al om te beginnen zijn debuut in tweede nationale en begon vervolgens aan een bijzonder wild avontuur in zijn partij met zwart. Hij won een stuk maar zijn damevleugel stond in de ijskast. Het leek bij momenten op een Go-partij en Dominique was duidelijk in zijn element en hij bracht Opwijk 1 op voorsprong. Tegen dat de tijdnoodfase goed en wel begon trok Deurne de stand gelijk met de winst van Penson op Tom B.

Eén van de redenen dat men aan bord 1 zo makkelijk remise had genomen was de partij van Arne op bord 6. De zwarte opening ging totaal de mist in met kwaliteitsverlies zonder compensatie als gevolgd. Maar de witspeler was er iets te gerust op en liet zijn aandacht te veel verslappen. Arne sloeg toe met wat tactics en de witspeler mocht zich nog gelukkige prijzen dat hij remise kon houden. Groots spektakel ook op bord 7 bij Yiulia. Die had in de opening haar tegenstande met wit zo goed als overspeeld maar miste dan een tegenzet en moest dan door een mijnenveld om niet te worden matgezet of handenvol materiaal te verliezen. De tegenstander verloor echter het noorden en het was Yiulia die de touwtjes naar zich toetrok en met gemak een eindspel van dame tegen toren en loper naar winst schoof. Opwijk 1 aan de leiding met 3½ – 2½ en in pole position naar de eindmeet.

Jonas leverde ongetwijfeld de sterkste prestatie van de speeldag op bord 2. Daniel Sadkowski werd met zwart langzaam maar zeker en zonder avonturen weggespeeld. Hij gaf op net toen een toreneindspel met 2 pluspionnen voor Jonas was aangebroken. En zo waren we plotseling zeker van onze 2e winst in even zoveel speeldagen. De laatste partij van Tom VdP deed er dan al niet meer toe. De opening was geen succes geweest met wit (pionverlies), maar het Tom had zeker wat compensatie in het eindspel dat bijzonder snel was ontstaan. Tom had waarschijnlijk wel wat winstkansen maar ondanks lang proberen moest hij in remise berusten. 5 – 3 !

Opwijk 2 blijft ook op maximum

Aan het woord is eerste bord Stephan : Opwijk 2 blijft in het spoor van Opwijk 1. De motor sputtert nog op bord 1 : verleden keer remise kunnen schwindelen uit een volkomen verloren stelling en deze keer een volledig gewonnen stelling laten verglijden in een remise. Gilbert deed het op bord 2 opnieuw fantastisch : 2 op 2. Jeroen dacht dat 39 1/2 zet voldoende zijn : niet dus en hij ging door zijn vlag. Geert speelde weer zoals met ups en downs maar deze keer zat de laatste up duidelijk aan zijn kant. Om met een bijzonder weetje te eindigen : na twee wedstrijden hebben we geen 2 spelers met dezelfde score.

Boskant blijft steken op gelijkspel

Brussels CC bleek een serieuze test voor de Peizegemnaars.

Yordi kreeg een 2070 voor de tanden geschoven. Hij deed het zeker niet onaardig en de partij bleef in evenwicht om in remise te eindigen. Sam deed hetzelfde tegen Eddy Mattheys (1884) – een Vlaams-Brabantse topspeler in de tachtig- en negentiger jaren. De Kris stond op bord 2 op winst tegen een 1900+ toen de tijdnood aanbrak, maar hij blijf kwistig omgaan met de weinige tijd die hem overbleef. En op het laatste, met nog 8 seconden voor evenveel zetten, was de strijd gestreden. Aan Fabio om de zaak nog recht te trekken, en hij nam de zware last op zijn kleine schouders. Het was een heel spannende partij. Fabio stond zelfs op een bepaald moment een kwaliteit achter en moest bovendien nog optornen tegen een ver opgerukte vrije centrumpion. Maar Fabio weefde wat matbeelden in de stelling en trok het laken langzaam maar zeker naar zich toe. In de langste partij van de avond won hij tenslotte een stuk en bolde zegezeker over de finish.

Debuterende Robbert-Jan kan Opwijk 4 niet helpen.

Dirk bood lang weerstand tegen een 1900+ , maar onze drie jonkies moesten alle vrij snel de witte vlag hijsen. Geen nood, mitsnog wat geduld zal ook Opwijk 4 beginnen scoren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s