Sensationele 3 op 3 voor 1 & 2

Opwijk 1 gaf zichzelf minder kans dan tegen Deurne, zeker na het zien van de niet-verzwakte opstelling van de bezoekers, maar desondanks brandde het geloof op een waakvlammetje. De openingen verliepen op alle borden zonder al te veel problemen en het beloofde al snel een echte match te worden. Bij het aanbreken van het vierde uur viel de eerste beslissing in het voordeel van Gambiet. Brkic (2280 elo) ging woest in de aanval en een oppervlakkige blik op de zwarte koningsstelling deed het ergste te vermoeden. Maar wie lette op Jonas’s lichaamstaal zag beter. Zoals Neo in de Matrix pareerde hij rustig en met gemak éénhandig de wilde en slecht gemikte mokerslagen. Toen de witspeler een hele diergaarde achterstond, zag hij het nutteloze van zijn inspanningen in en gaf op.

Wachtebeke maakte gelijk op bord 5, want Tom VdP bleek niet al te goed op de hoogte van het gekozen systeem. Maar op bord 1 scoorde Gambiet opnieuw een sensationeel punt. Arno trad aan tegen een Franse speler van 2500+, maar hij had hem van in de opening goed bij zijn vel, bleef zet voor zet goed druk zetten en de zwarte stelling werd netjes opgerold, opgevouwd en bij de was gezet.

Yulia had een miniem voordeeltje verkregen in de opening maar probeerde tevergeefs er iets van te maken. Het werd remise op voorstel van de zwartspeler. De bordjes hingen opnieuw gelijk na de nederlaag van Arne op bord 6.

Tom Barbé was dé pechvogel van de dag. In de opening had zijn tegenstander (Een Fransman met 2250 elo) op bord drie om onduidelijke reden een stuk geofferd in de opening. Er leek wel wat compensatie aanwezig, maar gaandeweg werd duidelijk dat het een héél gezond stuk was. Tom had bij het ingaan van de tijdnoodfase een stuk meer, groot ruimtevoordeel en een koningsaanval. Helaas, hij zat heel krap in tijd en na een paar slechte zetten stond Wachtebeke alsnog voor. Ze hadden nog 1 punt nodig om de match te winnen.

Maar de Opwijkse heldendaden waren nog niet op. Cedric had een eindspel bereikt met een toren tegen een paard en een tros pionnen. Dat leek niet helemaal duidelijk maar Cedric speelde het verder tot in de perfectie. De pionnen vielen één voor één ten prooi aan de toren en zwart won en scoorde de gelijkmaker dit keer voor Opwijk. Alles hing dus af van de laatste partij van Jan op bord 4. Bij het ingaan van de tijdnoodfase won de Franse witspeler een pion, maar onder tijdsdruk en met de bedoeling om dat pluspionnetje te consolideren begin hij heel verdedigende zetten te spelen. Toen zet veertig was bereikt had hij nog steeds zijn pluspionnetje, maar positioneel stond het helemaal kapot. De partij werd nog de langste van de dag, maar het resultaat stond vast. Opwijk 1 klopt een tegenstander met gemiddeld 100 elo meer en heeft nu al zoveel punten gehaald als de vorige 2 seizoenen in 2e.

Wat Opwijk 1 kan, kan Opwijk 2 ook, dachten Stephan & Co.

De motor van Stephan op het eerste bord blijft sputteren : 0-1 voor Hoboken. Gilbert is en blijft mister 100% : weer een mooie positionele partij. Jeroen had op bord 3 deze keer totaal geen last van tijdnood, won een kwal en toen hij iets later een stuk hing winnen, was het tweede punt binnen. Geert stond een pionnetje voor en wou er een recordwinst van maken : na de mooie stille zet g3 was het enkel nog afwachten tot zijn tegenstander in zugzwang kwam om er 3-1 van te maken. Ook Opwijk 2 blijft met het maximum van de punten.

Bij al dat geweld blijft den Boskant voorlopig nog even achter. Sam scoorde eerst maar Kris en Yordi verloren. Fabiano kon de boel weer komen redden op bord 4, en dat deed hij ook. Nog geen nederlagen voor den Boskant, maar nog niet zo scherp als vorig seizoen.

En tot slot haalde Opwijk 4 ook zijn eerste punt binnen. Vader en zoon Cotman zorgden voor 2 punten, maar Peter Loschko en Meindert verloren jammer genoeg hun goede tot uitstekende stellingen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s