Laatste donderdag van 2014

Tweeduizend-veertien zal de geschiedenis ingaan als een boerejaar voor Gambiet. Een massa leden, oud en nieuw, een groot en sterk KK, en een ongeëvenaarde succes-story in de nationale interclubs. Kortom, alles en meer dan waar we ooit hadden van gedroomd. Omdat Kerstmis en Nieuwjaar pal op donderdag vallen (men zou het moeten verbieden) was afgelopen donderdag de laatste clubavond van het jaar.

De titelstrijd in reeks A ligt nog steeds wagenwijd open. Deels omdat er heel wat uitgestelde partijen zijn (22%), maar ook omdat heel wat partijen in remise eindigden (42%!). De favorieten geraken niet zomaar voorbij de mindere goden of jonge talenten. Gisteren strandde de regerende clubkampioen verrassend op remise tegen Fabiano. Die kende zijn opening en ving een dreigende koningsaanval op. In de slotstelling kon Frederic, en wij citeren de kampioen zelf : “alleen maar verliezen”. De in de media lang op voorhand aangekonde thriller van den Boskant tussen Kris en Yordi eindigde ietwat teleurstellend ook, en vrij vlug, in remise. Beide opponenten vonden de ander beter staan en kozen liever eieren voor hun geld. “Krachten sparen” heette dat dan.

Het staat allemaal in schril contrast met wat men ten zien krijgt aan doodsverachting, torenhoge risico’s en duizelingwekkende zetten in de partijen van de X- en Y-reeks. De langste en spannendste partij was het duel tussen de opkomende jeugd van Opwijk en Dendermonde. Na heel wat avonturen kwamen ze in een koningeindspel terecht vol hard lopende vrijpionnen. Die van Dendermonde bleken wat rapper en ondanks zware tijdnood ging het punt naar Nando en niet naar Robbert-Jan. Berten kreeg zijn schaapjes op het droge nadat hij een kwaliteit had gewonnen tegen Valère. De partij van de voorzitter eindigde nog vroeg in het derde uur en hij slaagde erin het volle punt te pakken tegen Frank.

In reeks Y werd zelfs een volledige ronde afgewerkt. Geert kon dit keer de topper na stukwinst tegen Fred wel tot een goed einde brengen. Sven speelde opnieuw een uitstekende partij tegen Herman. Herman kon lang mee, maar het uithoudingsvermogen van de zwartspeler lag hoger. Herman gaf dan toch een kwaliteit weg en kon de partij niet meer redden. Koen probeerde met zwart te winnen tegen Jan H. Hij won na de opening een belangrijke centrumpion maar de ongelijke lopers betekenden al snel het einde van de winstambities. Gilbert en Petrus doen het elke week beter, maar de ervaren rotten Oscar en Dirk lieten zich niet vangen aan onderschatting en haalden elk het punt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s