Opwijk 1 onderuit, andere teams spelen gelijk

De rek is er een beetje uit bij Opwijk 1. Dat en drie afwezigheden maakten dat de eerste ploeg kansloos ten onder ging in en tegen Brasschaat. De Carlo maakte na een lange afwezigheid zijn come-back, maar er zat nog serieus wat roest op zijn spel. Zijn tegenstander vond de gaatjes. Op bord 8 zaten we met een serieus leeftijdverschil. Gilbert nam het op tegen het eljarige talent Mitran. Gilbert had steeds het betere spel, maar toen hij in tijdnood geraakte liep het helemaal mis.

Op borden 4 en 5 maakten Yulia en Cedric nog remise. Op bord 2 ging vervolgens nog een punt verloren. Jan had een (bekend) sterk stukoffer gebracht, maar de complicaties gingen zijn petje te boven en de compensatie spoelde snel weg door de afloop. Op bord 1 was het ook al geen succes. Jonas had opening uitstekend gespeeld maar in het middenspel moest hij in tactische complicaties en tijdnood dame voor paard en toren geven. De zwarte koning moest echter het open veld in, en dan luidde de doodsklok langs alle kanten. Het was niet te houden en Jonas verloor.

Bij Tom VdP op bord was het ook lang vechten tegen de bierkaai. Ergens in het middenspel kwam hij twee pionnen achter. De partij van de vorige ronde van de andere Tom in gedachten, zocht hij soelaas in het dame-eindspel. Maar zijn tegenstander heet niet voor niets De Vos, en hij liet geen flauwe grapjes toe. We koesterden nog een sprankeltje hoop op een halfje van de Dominator. Maar domineren deed hij helaas heel de partij niet, en hij moest in een eindspel slag leveren met een stuk minder maar nog slechts één vijandelijke pion. Alle hoop was vergeefs. Opwijk 1 de boot in met zware 7 – 1 cijfers.

Opwijk 2 deed het veel beter in Brasschaat. Robbert-Jan speelde een uitstekende partij en won vlot op bord 4. Geert en Berten hielden na een lange strijd een tegenstander van 300 elo meer op remise. Helaas verloor Stephan nog op het eind door een fout en bleef de stunt bij een gelijk spel.

Den Boskant speelde ook gelijk tegen een op papier zeer sterke tegenstander. Fabio verloor wel eerst omdat hij niet bekend was met de opening. Sam stond lange tijd zwaar onder druk in zijn partij, maar toen de partij plots kantelde was hij, machtig opgelucht te zijn ontsnapt, te snel tevreden met remise. De Yordabio’s gaven al snel na de partij aan dat er een winstvariant was die ze hadden gezien in de slotstelling. Yordi had lang een pluspion maar hij slaagde er helaas niet in om hem te verzilveren.

De Kris heeft na vele jaren zoeken vandaag eindelijk zijn lijn teruggevonden. Hij speelde volgens getuigen een prima partij met een elegant mat in drie in de slotstelling. Hopelijk kunnen we dit wereldwonder eerstdaags op deze site laten zien.

En ook Opwijk 4 deed niet onder. Bernd was nog ziek gevallen, maar voorzitter Rudi vervulde zijn plicht door in te vallen op bord 1 en bovendien nog een belangrijk punt te scoren. Ook Meindert deed zijn duid in het zakje door een fraaie overwinning op bord 3. Helaas verloren Dirk en Witze, zodat het nog steeds wachten is op de eerste winst van onze vierde ploegske.

Hier is een meer gedetailleerd verslag van papa Dirk ;

Aan bord 1 “der Rudi” in hoogsteigen persoon, goed op weg om de “Louis Roels” van Gambiet te worden. De tegenstander wist geen raad met het spel van onze voorzitter die van bij het begin van de partij, de touwtjes in handen had (Met zwart dan nog wel). Het paardje en de pion voorsprong werden vakkundig en zonder veel tamtam omgezet in winst. Deelnemers aan ons clubkampioenschap “reeks B” zijn bij deze gewaarschuwd … de oude vos verliest stilletjes aan zijn haren, maar niet zijn (schaak)streken.

Bord 2 met ondergetekende aan zet was (weer al eens) een verhaal op zichzelf. Voor ene keer ruim op tijd vertrokken en het toch gepresteerd om een kwartier te laat aan te komen. Maar ja, als je op het verkeerde moment op het verkeerde rijvak staat, kan het al eens gebeuren dat een tunnel je richting Leuven zet i.p.v. Etterbeek. Enfin, ikke naar binnen en direct m’n “c4” ( what’s in a name) gespeeld en vervolgens de andere Gambieters de hand gaan schudden. Toen ik dan terug aan mijn bord zat en ff naar het notitiebladje van m’n tegenstander keek zag ik dat deze voor MIJN openingszet “c3” had genoteerd. Met een air van “diene mens kan niet lezen of wat” begon ik al te gniffelen … TOT ik naar het bord keek … In m’n haast om te beginnen had ik verdoemme mijne pion een vakje te weinig naar voren gezet.

Enfin, waarschijnlijk ben ik de enige die dit seizoen die in dit land een IC-partij geopend heeft met “C3”. Misschien wordt deze later wel bekend als de “Cotman-opening”. Ik weet niet wat de tegenstander dacht, maar om het niet al te belachelijk te laten overkomen heb ik wijselijk enkele zetten gewacht om alsnog “c4” te spelen. Soit, na 10 zetten of zowat blunder ik dan nog een paard en had ik al meer zin om in het aanpalende zwembad te gaan liggen. Maar na een geniale ingeving (soms heb ik die wel degelijk) ruilde ik een loper voor een pion + toren en stonden de bordjes weer gelijk. Daarna niet genoeg de sterkte van mijn 2 torens uitgespeeld; waardoor ik met 2 pionnen minder aan het eindspel begon. Die 2de was er teveel aan en na 3 en een half uur moest ik eervol de vlag strijken.

Op bord 3 had Magic Meindert wat goed te maken na een wat tegenvallend Vlaams jeugdkampioenschap. En de tegenstander heeft het geweten … gewoon een heel solide volwassen partij van onze youngster die blijkbaar aan bord 1 bij Tita Tovenaar Rudi wat inspiratie gaan opdoen was; want ook een paardje voorkomen en in het eindspel een pionnetje naar de achterste lijn gebracht. Een verdiende overwinning dus na een heel seizoen verdienstelijke maar meestal verloren partijen op bord 2.

Witze op bord 4 kwam aanvankelijk goed uit de verf, maar ineens ging het toch vrij snel bergafwaarts. Tweemaal kort op elkaar een stuk moeten geven voor een pion was er teveel aan. Er zit muziek in, maar de snelheid van de metronoom moet wat naar beneden om de valse noten eruit te halen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s