Peter houdt spanning in B-finale

Het was gisteren een bijzonder mooie en spannende speeldag. En wat een strijd op alle borden !

We zullen met de langste en misschien wel de belangrijkste beginnen. Nando kwam met zwart makkelijk uit de opening tegen Peter en begon in het middenspel druk uit te oefenen. Hij alvast de strijd op de damevleugel en kon daar een indrukwekkende armada aan pionnen creëren. Maar dit had allemaal veel tijd gekost, en Peter had nog veel over. Nando verkeek zich eerst en leed stukverlies, maar de witte koning lag onder vuur van dame en toren. Vervolgens miste hij een kans op torenwinst, en vanaf dat moment nam Peter definitief over. Nando moest zijn dame geven en enkele zetten later opgeven. De spanning in de B-reeks is terug van niet weggeweest.

Oscar speelde een sterke partij tegen Fred. Beide spelers zetten hun koningsaanval op, en die van Oscar sloeg eerst door, waarschijnlijk omdat de zwarte koning nog in het midden stond. Fred moest te veel materiaal geven en gaf op. Geert kwam uitstekend uit de opening tegen Marc, maar hij verloor zijn grip op de stelling en Marc nam het initiatief. Er kwam een eindspel op het bord dat waarschijnlijk gewonnen was voor Marc. Geert zag zich genoodzaakt een stuk te geven voor een pion, maar zijn twee randpionnen bleken niet te stoppen door de extra loper en beide opponenten promoveerden tot dame. De loper extra had dan geen betekenis meer toen alle pionnen van het bord waren verdwenen en remise was het resultaat. Sven en Ilda speelden een vrij gelijkopgaande partij. Er kwam een vrij gesloten eindspel op het bord met elk nog een toren en ongelijke lopers. Sven miste in tijdnood een goede kans ( Ilda had nog anderhalf uur op de klok – een wereldrecord ) maar remise was de meest logische uitslag.

Hetzelfde eindspel van toren en ongelijke lopers zagen we in de partij tussen Berten en Jan H. Berten koesterde een gezonde vrije pluspion, maar de ongelijke lopers maakten de winst quasi onmogelijk en ook hier werd het remise. Herman kwam met zwart meteen al in de opening in de zware problemen toen hij iets te veel gambietpionnen van Robbert-Jan incasseerde. Stukverlies en een schabouwelijke stelling was het resultaat. Herman is echter nog niet uit de race voor de titel. Valère won vrij vlot van Gilbert en Bart scoorde zijn eerste punt ooit op de Duivenzolder tegen Gilbert.

In de A-reeks won Arne, voor de tweede keer dit seizoen “grondig” voorbereid en dat ging ten koste van Fabio. Die reageerde iets te passief en Arne kon al vroeg een stuk winnen, ware het niet dat hij een “nog betere” voortzetting vond, die enkel een positioneel voordeel opleverde. Het bleef echter link voor Fabio, en hij overzag een combinatie die de dame kostte en een beetje later de partij.

De andere Yordabio had meer succes. Na de opening was het naar goede gewoonte alle hens aan dek voor Yordi tegen witte dreigingen. Maar Cedric verloor langzaam maar zeker de controle over de stelling, een pionoffer gaf niet het verhoopte resultaat en de partij kantelde. In een eindspel met twee pluspionnen en groot tijdsvoordeel had Yordi verder weinig problemen met de winst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s