KK 2015 – een verslag van de Dominator

Valère won overtuigend van Jan Hofman. Zijn stukken waren mooi gericht op de zwarte koning, hij brak het centrum open en even later waren alle zwarte pionnen op de koningsvleugel verdwenen. Met een pluspion voor Valère en een naakte koning voor Jan was het een koud kunstje voor Valère om de match binnen te halen.

Petrus-Herman was lang een gesloten partij. Herman kreeg met zwart het centrum in handen, maar nadat ik enkele blitzkes gespeeld had met Robbert-Jan stond hij plots een kwaliteit achter. Hij kreeg nog een kans op simpele damewinst (witte koning op a2, witte loper op e2, Herman geeft schaak met Dd2, Petrus kan zijn dame tussenzetten op b2, maar speelt Dc2, waardoor Herman simpel de dame kan nemen. Was het de stress of de shock van het onverwachte geschenk? In plaats van Dxc2 speelt Herman Da5+, wat niets bijbrengt…

Robbert-Jan komt zo aan de leiding in de C-reeks.

Fred kwam met wit sterk uit de opening tegen Sven. Hij kwam in een eindspel met nog de torens en lopers met een pluspion en de witte pionnen en lopers domineerden het centrum. Maar Sven slaagde erin om tegenspel te creëren op de damevleugel. Hij maakte een vrijpion, won een kwaliteit en uiteindelijk werd er door de spelers berust in remise door zettenherhaling. De dreigingen zagen er langs beide kanten te groot uit indien ze de zettenherhaling uit de weg zouden gaan.

De prestatie van de avond kwam zonder enige twijfel op naam van Oscar. Hij domineerde de hele partij, nadat Nando enkele vreemde zetten speelde in een Spaanse partij. Oscar bracht zijn stukken krachtdadig in stelling, terwijl die van Nando hulpeloos op de randen van het schaakbord zwalpten. Oscar ontweek de valstrikjes die Nando nog spande, en uiteindelijk speelde Nando ten einde raad f6 om het aanvallende witte paard op g5 weg te jagen, maar Oscar kreeg daardoor kans om Nando schaak en enkele zetten later ook mat te zetten. Oscar gaf effectief schaak en Nando gaf op.

De spannendste partij was dan weer Peter-Koen. Peter verraste met e4 en we kregen een Aljechin op het bord. In het middenspel zag het er ietsje beter uit voor Koen, maar op een gegeven moment speelde hij h5, waardoor Peter enkele zetten later een pion op g6 kon gaan halen met zijn dame. Koen won vervolgens nog een kwaliteit, maar gaf 1 zet later op omdat hij dacht dat hij mat ging gaan. Niets was minder waar, er bleef een onduidelijk stelling over die nog alle kanten kon opgaan. Maar een vol punt en de leiding in de B-reeks waren dus Peter zijn deel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s