Alleen Opwijk 4 kan scoren op eerste speeldag

Het was een slechte start voor de Opwijkse ploegen. Opwijk 4 met Wouter, Dirk, Meindert en Bernd waren de enige helden van de avond door LSV-Chesspirant 5, net als Club Brugge, in eigen huis in Lokeren, te kloppen.

Bij Opwijk 1 ontbraken Arno en Jonas, waardoor onze verse aanwinst Stief meteen op bord 1 mocht debuteren. We kwamen eerst achter toen Tom Barbé, na de opening nochtans een licht voordeel koesterend, zich geheel en al verslikte in een duivelse ccombinatie van de Mechelse witspeler. Tom kwam een stuk voor, maar vijf pionnen achter. Het bleek helemaal niet te redden. Op bord maakten we echter meteen gelijk met een vlotte winst van Jan. Maar het ging verder bergaf, Arne en Iuliia moesten het onderspit delven en Tom VdP en Cedric moesten genoegen nemen met remise in benauwde stellingen. Last-minute invaller Stephan op bord 8 was in de opening al snel een pion kwijtgespeeld, maar tegen de 40 zetten was die teruggewonnen. Het eindspel stond een tikje beter, maar bleek onwinbaar.

De match was verloren, maar we zaten nog niet aan het einde. Stief had zijn stinkende best gedaan met zwart op bord 1. Zijn tegenstander had een kwaliteit geofferd, Stief had ze een tijdje later teruggegeven, en er was een lopereindspel ontstaan met één zwakte voor de Mechelse witspeler. Reden genoeg om nog wat te proberen. Maar toen de lopers werden geruild had ons eerste bord zich een beetje misrekend, want beide partijen promoveerden tot dame en wit had nog één pion. Vele schaakjes en 120 zetten later moest Stief zich uiteindelijk gewonnen geven. Jammer, maar toch een uitstekend debuut voor Stief. En meteen ook de allerlangste Interclubmatch ooit ( tot 20.20 uur ) in de clubgeschiedenis.

Opwijk 2 en 3 tegen CREB, een verslag van Berten.

Berten begon de rampzalige namiddag door in een remise-stelling professioneel een dame te blunderen. Niet veel later viel het tweede verlies te noteren. Robbert-Jan was iets te avontuurlijk op wandel gegaan met een toren en ook hij verloor het zicht op de veilige remisehaven. Gelukkig was onze voorzitter in topvorm. Met een gedurfd offer bracht hij zijn sterkere tegenstander zo hard aan het twijfelen dat hij, ondanks het fischer-tempo in tijdsnood kwam. Enkele zetten later werd de dreiging voor stikmat te dreigend en toen gaf de man er de brui in. De Opwijkse eer was gered. Gilbert belande in een scherpe stelling met vele open lijnen en verdubbelde torens. Langzaam maar zeker verzakte de stelling in het nadeel van de Gambieter. Rond de klok van half zes moest ook hij de witte vlag hijsen en stond het 3-1 verlies van Opwijk 2 op het bord.

Inmiddels had Sam al vakkundig kipkap gemaakt van zijn tegenstander. Een gewaagde opening, en scherp middenspel en een vakkundig afgewerkt toreneindspel leverden de voorsprong voor Den Boskant. Niet zo veel later hingen de bordjes gelijk. Geert moest op het vierde bord het hoofd buigen tegen een speler van 1980 elo (150 meer dan onze eerstebordspeler Fabio!). Even leek het erop dat hij de dame van de tegenstander kon insluiten op e4. De thuisspeler had echter nog een venijnig pion-tussenzetje in petto en het was Geert die er een paard bij inschoot. In de rest van de partij kon hij dit deficit echter niet meer ombuigen. De volgende die klaar was, was Kris. De senior van de ploeg kon profiteren van een klein foutje in het eindspel van zijn tegenstander in een voor de rest gesloten partij om een zettenherhaling af te dwingen. En zo was zo rond kwart voor zes de stand 1.5-1.5 en hing alles af van de partij op het eerste bord. De mening van de supporterende Gambieters en de toekijkende thuisspelers was duidelijk. Fabio kon het in principe de stelling remise houden. Hij stelde dit zelf voor, maar zijn tegenstander weigerde en speelde door. En was het de warmte in de speelzaal, of een appelflauwte bij Fabio, we weten het niet, maar drie kwartier later was het kalf ineens verdronken. Een zware deceptie voor de Gambieter, die uit frustratie zijn notitieblad verscheurde. En zo werd het een stille autorit richting Den Boskant…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s