Kampioenschap Vlaams-Brabant – Jeugd

Een verslag van Papa Dirk

Met 6 Gambieters waren ze zaterdag aan de slag op het Provinciaal Kampioenschap te Kessel-Lo: Floris, Jorre, Yannick, Bernd, Witze en ouderdomsdeken Yordi.

We brachten 1 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen plak mee naar huis … geef toe, het kan slechter.

Bij de –10 j was er een derde plaats voor Jorre en een vierde voor Floris.Vooral voor eerstgenoemde zat er meer in, maar het moet ook wat meezitten.

Het geluk dat je moet hebben in zo’n tornooi zat duidelijk bij de latere winnaar, die naar mijn bescheiden mening zwakker was dan nummers 2 en 3. Jorre speelde er een prachtige partij tegen en kwam véééééééééél (kwal voor, pionnen voor …) beter te staan en dus ging ik een tafel of 2 verder kijken.

Toen papa Jeroen me daarna zei dat hij die partij alsnog had verloren had dacht ik aan een grapjen maar helaas … Jeroen vertelde dat Jorre stomweg mat gezet werd met een paard en een koning. Dit kon natuurlijk alleen omdat er een mijnenveld van vijandige en vooral eigen pionnen in de weg stonden van zijn koning.
Tegen de latere tweede verloor hij dan door “oppositie”; wie aan de beurt was, was gezien en jammer genoeg was het Jorre die achteruit moest met koning en zo de opening moest laten. Hij liet vervolgens, denk ik, ergens nog een half puntje liggen tegen de jongste zoon van de schaakfamilie Pirard, maar uiteindelijk toch een mooie derde plaats en vooral met de overtuiging dat die titel volgend jaar alsnog richting familie Vanherck gaat.

In dezelfde reeks zat ook Floris en die kaapte plaats 4 weg: 1 puntje verschil met Jorre, hij verloor immers het onderlinge duel. Toch straffe kost, want in tegenstelling tot Jorre heeft Floris geen schaakspelende ouders en dat scheelt toch een slok op een borrel. Maar bij Jeugdschaak is hij momenteel in de goede handen van Yordi en Tom ; dus
dat komt wel snor.

Dan gaan we naar de – 12 j, met zoon Bernd en die bracht de titel mee. In de eerste 5 partijen kwam hij enkel in partij 4 eventjes onder druk. Ik had hem nochtans verwittigd voor de partij tegen latere nummer 3, maar net dan besluit meneer Cotman om 1 van de Gouden Regels (nl. de rokade) aan zijn laars te lappen. Enkele schaakjes waren z’n deel, maar
eens die waren uitgedoofd was het snel gedaan. Dat hij me ondertussen bijna een hartinfarct bezorgde nam hij er met de glimlach bij.In de voorlaatste partij dan (de zwaarste, tegen de latere nr. 2) kwam hij op een knappe manier kwaliteit voor, maar dan begon de tornooi-winst-druk en het vele volk rond de tafel hielp ook al niet. Kwaliteit terug verloren en dan
met toren tegen loper/paard (+ beide enkele pionnen). Hij stond positioneel nog wel beter, maar het was vooral de klok die zorgen baarde. Dan maar remise vragen en de tegenstander koos eieren voor z’n geld; een 1/2 punt tegen de leider is immers mooi meegenomen. Op dat moment wisten we dat een remise in de laatste partij genoeg was voor de titel.De tegenpartij had dat ook door en die vroeg al om een remise VOOR de partij was gestart.
Toen aan de tafel ernaast z’n enige concurrent de boot inging besloot ook Bernd dat het genoeg was geweest en gunde z’n tegenstander de remise … 6 op 7, de titel binnen en ikzelf op 1 dag minstens vijf jaar ouder en vele grijze haren rijker

Ook bij de –12 j was Yannick Vanherck aan de slag en ook hij kwam heel goed uit de startblokken maar de laatste partijen waren er teveel aan, maar met een 5de plaats dwong ook hij z’n ticket af voor het Vlaams Kampioenschap 2016.
Wegens niet echt gevolgd kan ik geen verslag geven over z’n partijen ; de karavaan Gambieters wordt TE groot om alles bij te houden.

Bij de – 14 j hadden we dan Witse en ook hij leverde in de zwaarste reeks van allemaal een prachtige prestatie. Nathan Pirard en Jonas De Schouwer waren logischerwijs te sterk maar toch stond hij met 3/5 en uitzicht op het podium. Maar in de voorlaatste partij tegen Lies Michielssens liep het fout. Witze ging mee in het snelle spel van haar en keek vooral daardoor al vroeg tegen kwaliteitsverschil en een rampzalige stelling aan. Desondanks nog een knappe verdedigende partij gespeeld, maar het was niet houdbaar. Over de laatste partij dan kunnen we kort zijn: de partij teveel. Een 7de plaats als eindresultaat en waarschijnlijk is dat genoeg voor een plaatsje in het Vlaams Kampioenschap.

En dan … DE populairste aller Gambieters, DE ambassadeur bij uitstek van onze schaakclub, en vooral de speler met het hoogste rock-and-roll-gehalte onder schakers … Yordi De Block … bij de – 18 j

Het hart van onze jongste vrouwelijke lezers begint nu sneller te slaan en hun interesse in dit artikel stijgt nu naar een hoogtepunt … maar helaas, driewerf helaas, hij strandde op plaats 2.
Onder de motto’s “blunder eens een stukje” en “Geen 2 zonder 3” gaf hij het uit handen …
In 2 partijen kon hij de achterstand nog vrij vlot ombuigen maar het derde geschenkje was er teveel aan.
Tegen Janneke en Mieke en de helft van Gambiet Opwijk trek je dit nog recht, maar hoe hij het in z’n hoofd krijgt om een stuk weg te geven tegen iemand met de voornaam “Arno” is me een raadsel. Zelfs al is de familienaam “Van den Bosch” en niet “Bomans” of “Sterck” … tegen een “Arno” betekent dit gedaan, finito, afgelopen, schluss, amen en uit

Een zucht van wanhoop van alle aanwezige Gambieters en VOORAL van z’n vrouwelijke fans ging door de zaal. Net als tranen, ongeloof, gevloek, brekend glas, enz …
Het was ZO erg dat ze de arme Arno Van den Bosch langs de achterdeur onder politiebegeleiding hebben moeten afvoeren … z’n veiligheid viel niet meer te garanderen. De arme kerel kon z’n titel niet vieren … en zelfs de prijsuitreiking van de andere reeksen verliep in de grootste chaos. Gelukkig kalmeerde Yordi de boel door in te gaan op de massale vraag naar selfies en handtekeningen. Met deze dramatische beelden op ons netvlies gebrand keerden we terug naar huis: 3 medailles rijker maar zonder Yordi, z’n fans wilden hem niet laten gaan … ik hoop dat hij intussen veilig en wel thuis is gekomen.

Een aanvullend verslag van Papa Jeroen

Voor wat betreft de -10 kan ik enkel Dirk bijtreden en mogen we er, behoudens een wit konijn, van uitgaan dat zij volgend jaar onder elkaar gaan uitmaken wie met de titel bij de -10 naar huis mag.

Yannick speelde een fantastisch toernooi bij de -12. Na 4 ronden stond hij zowaar plots 2de met 3 op 4 en enkel voorafgegaan door Bernd. Plots zag hij zichzelf al op het podium staan en legde zichzelf dan ook de nodige druk op. Te veel druk bleek al snel. Dame verblunderd in de volgende partij en ook de 6de partij ging volledig de mist in. Veel traantjes omdat hij zijn hoop vervlogen zag. Ik heb als goede vader dan maar gaan kijken op welke plaats hij stond en nagevraagd hoeveel plaatsen er waren voorzien voor het Vlaams kampioenschap. Hij stond nog 6de en de 5 eerste plaatsen gaf recht om deel te nemen aan het Vlaams. De beker was vervlogen, maar heb hem toch nog kunnen motiveren om de laatste partij alles te geven. Een 4/7 was voldoende voor een 5de plaats. Ik heb enkele mooie dingen gezien van hem en verwacht dat hij volgend jaar zeker mee strijdt voor het podium.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s