Rekordopkomst voor ronde 4

Op 14 borden werd er gestreden voor de diverse titels. Zoals bekend zijn er in reeks A alleen maar toppartijen. Iullia nam met zwart de maat van leider Robijn, die weliswaar het loperpaar had veroverd maar zijn pionnenstelling onherstelbaar had beschadigd, met een trippel c-pion en een dubbele h-pion. Het technische werk was een kolfje naar de hand van onze WFM. Jan nam de maat van Phil in een bijzonder wilde partij, waarin de zwartspeler totaal loos ging met paardoffers op zetten 11 en 13. Phil verdedigde zich uitstekend en actief. Jan ging vervolgens volledig de mist in op zet 17, maar Phil blunderde op zet 18. De partij was gedaan op zet 21. Tim maakte opnieuw indruk in zijn partij tegen Stephan en won.

De overige 2 partijen duurden tot diep in de avond als de actie op alle andere borden al lang was uitgestorven. Tom B had lange tijd een ijzeren grip op de zwarte stelling van Cedric, maar in wederzijdse tijdnood gooide laatstgenoemde alles open. Het werd onduidelijke stelling met beide koningen in acuut gevaar. Dat verloor Tom B in de rapte even uit het oog en hij werd fataal matgezet. Dominique kon met zwart al van uit de opening een pionnetje afhandig maken, maar bekocht dat met een wat bekrompen stelling en serieus wat ontwikkelingsachterstand. Arne probeerde uit alle macht de zwarte stelling te kraken, maar Dominique overleefde tot in een eindspel met elk dame en toren, waarin beide spelers weinig andere keuze hadden dan remise overeen te komen.

In reeks B sneuvelden twee titelfavorieten. Peter blunderde een voll toren weg in een zwaar stukkeneindspel tegen RJ, en Sam ging zonder strijd ten onder tegen voorzitter Rudi, wiens huwelijk blijkbaar vleugels heeft gegeven. Herman kon zijn zwarte paardjes naar de verzwakte velden in de stelling van Wouter dirigeren, en de druk op de witte stelling leverde een stuk en de partij op. Dirk staat na winst tegen Berten met 2,5 uit 3 verrassend hoog in het klassement. Koen tenslotte kwam uitstekende uit de opening tegen Fred, maar hij geraakte niet verder en de partij werd remise gegeven.

In de C-reeks valt Brecht niet te stoppen. Stoffel kwam wel OK uit de opening, maar veronachtzaamde daarna de veiligheid van zijn koning en moest zijn dame geven om mat te voorkomen. De materiële achterstand was te groot om op nog een half punt te hopen. De partij tussen Frank en Witze ging lang gelijk op, maar Frank kwam in eindspel met zware stukken (alweer) toch een pion voor en won ermee. Bernd scoorde zijn eerste punt in dit KK tegen Michiel en de spannende partij tussen Meindert en Arno L werd afgebroken. De witspeler genoot op dat moment van een materiële voorsprong van een volbloed paard.

Gambiet geëerd door Gemeente Opwijk

De dag tevoren, op het provisoir gemeentehuis aan de kerk (het originele wordt gerenoveerd), was een delegatie Gambieters (Rudi, Herman, Meindert en Jan) te gast bij het college van Burgemeester en Schepenen voor de tweejaarlijkse ontvangst voor een aantal verdienstelijke inwoners en verenigingen.

Deze grote eer viel Gambiet voor het eerst in haar 35-jarig bestaan te beurt. De Burgemeester en Schepenen tracteerden de delegatie en de andere laureaten op champagne, fruitsap en broodjes. Onze vereniging werd gefeliciteerd met de Belgische titel van Yordi, haar inspanningen voor de jeugd (we hadden het levend bewijs mee), haar verblijf in 2e nationale (geen andere Opwijkse club speelt blijkbaar zo hoog) en met haar rol als ambassadeur van de gemeente in Opwijk en omstreken, en bij uitbreiding in de Belgische schaakwereld. Daarbij werd de naam “Gambiet” zowaar op gelijke hoogte gezet als “de Nijdrop”. Mooie en vriendelijke woorden die onze voorzitter en zijn delegatie zichtbaar deugd deden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s