Opwijk 1 andermaal dramatisch onderuit

Het zit Opwijk 1 voorlopig niet mee in deze nationale interclubcompetitie. Nochtans goed uit de startblokken geschoten, met de snelle eerste winst van het seizoen van Tom B op bord 5. En verder nog snel een halfje op bord 4, waar misschien iets meer had ingezeten had Jan iets beter opgelet en geen eeuwig schaak maneuver had toegelaten. Het was wachten op de 40 zetten tijdnoodfase op de volgende resultaten. En daar ging het helaas mis. Eerst ging eerste bord Arno onderuit en Arne op bord 7 verblunderde een stuk en een dominerende stelling. Yordi zat na zijn WK escapades in Griekenland duidelijk nog niet helemaal fris en ging ook tenonder. Opwijk 1½ – 3½ achter, maar de match leek toch nog te gaan kantelen. Iuliia heeft de goede vorm stilletjes aan terug te pakken (net op tijd voor Reykjavik) en won een eindspel met een loperpaar als voordeel. Stief speelde weer een krankzinnig ingewikkelde partij waarin hij een paard was voorgekomen. Bijna steeds in tijdnood deede hij er alles aan om te winnen. Hij had 2 paarden, een vrije d-pion en een toren, de tegenpartij een toren paard en vrije h-pion. De vrees was dat de zwartspeler zijn laatste paard voor de d-pion zou geven en zo geschiedde, maar Stief had net iets verder gekeken en de partij eindigde met mat in het voordeel van Gambiet.

De laatste partij zou de beslissing brengen en deze zware last lag op de frêle schouders van Jonas. Deze partij was al in het middenspel volledig scheefgelopen voor onze zwartspeler, en hij keek al ergens in het middenspel tegen een achterstand van 2 pionnen aan. Maar hij had een serieus tijdsvoordeel en, zoals dat vreemd genoeg gaat, liepen de weinige pionnen van de zwart veel rapper dan de witte pionnenmassa. Het leek op een bepaald moment of Jonas de winst zou gaan binnenhalen maar helaas, driewerf helaas, een paar misrekeningen later was het over en uit. Het zit niet mee.

Opwijk 2 ging ook onderuit met het kleinste verschil. Man in vorm Sam won nog op bord 3 en Geert scoorde een plusremise, maar Gilbert en Kris verloren helaas.

Opwijk 3 wint maar nipt tegen een lichtjes versterkt leuven. Tom moest met zwart in het Slavisch al een geforceerde remisevariant uit de weg gaan. Bij het remisevoorstel van de Leuvenaar stond Tom iets minder maar Carlo en ook Cedric leken te gaan winnen. Dus voor de veiligheid van de ploegoverwinning aanvaarde Tom het voorstel maar. Kort daarna won Carlo, hij stond steeds beter en na een mooi kwaliteitsoffer ging wit snel in de fout. Ook Fabio kon remise nog moeilijk uit de weg gaan in een ongelijk lopereindspel. Cedric had een pionnetje in de opening geofferd en leek mij te gaan winnen maar kwam uiteindelijk in een ongelijke lopereindspel terecht met een pion minder. Nog even bang afwachten maar Cedric verdedigde het keurig wat ons een 2,5-1,5 overwinning opleverde

Van Opwijk 4 alleen maar goed nieuws. Robbert-Jan won alweer in rekordtempo (en overzag dat de tegenstander Pd4-b6 ??? speelde), Meindert rondde een sterke koningsaanval keurig af met zijn zware stukken en Peter won ook op bord 1. De coup de grâce werd op bord 4 gegeven door Bernd, die een voordeel van twee stukken voor een toren mooi afrondde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s