Degradatiespook loert om de hoek

Opwijk 1 heeft het niet kunnen waarmaken in het rechtstreekse degradatieduel vandaag tegen Hoboken, dat op zijn sterkst stond met 4 +2300 elo spelers. Het zag er nochtans even goed uit, maar laat ons beginnen bij het begin.

Jonas speelde een salonremise op bord 3, maar dat is natuurlijk nooit geen slecht resultaat. Tom B had weer lichte problemen na de opening en slaagde er niet in de strijd te doen kantelen. De achterstand werd echter bijna meteen omgebogen tot een voorsprong door propere overwinningen van Iuliia en Yordi (zijn eerste voor Opwijk 1 – mogen er nog vele volgen).

Toen werd het dus pas echt spannend. Op bord 2 vond een geweldig gevecht plaats tussen Stief met wit tegen Gorik Cools. Het leek alsof Stief een winnende aanval had na een kwaliteit te hebben geofferd, maar dat bleek helaas niet het geval en de bordjes hingen weer gelijk. Tot overmaat van ramp ging ook ons eerste bord Arno ten onder met zwart tegen Arben Dardha.

Om nog iets te halen moesten Jan en Arne nog minstens 1,5 scoren. Helaas, Arne had in tijdnood een paardvork overzien en was kansloos in een eindspel met een kwal in het deficit. Jan had ook geen stelling in handen om nog op winst te spelen en in plaats van 1,5 werd het aldus 0,5 uit 2. Met nog drie ronden te gaan hangt het lot van Opwijk 1 aan een zijden draadje, maar zolang er leven is, geven we de hoop niet op.

Opwijk 2 ook onderuit in degradatieduel

Een verslag van vierde bord Dominique ;

Net als ons speelde Europchess 2 met een bende 1800’s op alle borden, het ging dus altijd een spannende strijd worden.

Kris voelde zich duidelijk geroepen om het spektakel te verzorgen en ging met veel zin voor avontuur een pion halen in een zeer wilde stelling. Nadat het stof was weggetrokken van het schaakbord stond Kris spijtig genoeg een volledig stuk achter. Hij spartelde nog tegen, maar het mocht niet baten: 1-0

Gilbert had de hele partij het initiatief in handen en leek langzaam maar zeker het punt naar zich toe te trekken. Hij geraakte echter in tijdnood en overzag een penning. Zijn dame en daarmee ook de partij waren weg: 2-0

Zelf kreeg ik een Scandinaaf tegen met 3…Dd8. Ik voerde langzaam de druk op en leek een pion te gaan winnen. Mijn tegenstander vond op een originele manier tegenspel, maar ik had een manier gevonden om een pion of een stuk te winnen…dacht ik. Ik verloor een pion, maar herinnerde mij de wijze woorden van FM Bomans: “Ge gaat in uw leven nog veel slecht staan, ge moet het dan complex proberen maken”. Aldus geschiedde, de pion werd teruggewonnen, mijn 15-jarige tegenstander verloor compleet de pedalen, nog een pion en de partij: 2-1

Phil vocht een hevige strijd uit die voortdurend op en neer ging en alle kanten uit kon gaan. Uiteindelijk kwam er een toreneindspel op het bord met elk 2 verbonden vrijpionnen op tegengestelde vleugels. Zijn tegenstander won op een slinkse manier een pion en leek het pleit in zijn voordeel te gaan beslechten. Maar elke Gambieter weet het ondertussen: Phil is “tough as nails” en geeft zich nooit gewonnen. Hij vond nog een laatste complicatie en slaagde erin om een halfje te redden. Helaas niet genoeg dus voor een matchpunt… 2,5 – 1,5

Opwijk 3 wint comfortabel

Er is nog geen verslag binnen van één van de protagonisten van deze overwinning, maar de redactie heeft Sam al aan de lijn gehad die zijn relaas doorbelde vanuit “den Bels”.

Tom VdP had een stuk geofferd voor drie pionnen en een geweldige aanval. Dat leidde al snel tot een eerste punt. Cedric leek lange tijd beter te staan maar de partij verzandde toch in remise. Zelfde laken en broek bij Fabio, die zich voor het hoofd kon slaan dat hij een winststelling toch liet afwikkelen naar een eindspel met ongelijke lopers en remise.

De tegenstander van Sam was een Kobus ; die had zich tot in de details voorbereid voor een partij tegen een zekere RJ Koornstra. Sam had dus de eerste psychologische slag al uitgedeeld door simpelweg aan bord 4 plaats te nemen. Hij deed een offer waarvan hij dacht dat aannemen mat zou lopen, maar dat bleek tegen te vallen, en het werd een stukoffer met twee pionnen en een blote koning als compensatie. Nadien volgden nog twee pionoffers maar wat er toen gebeurde was niet helemaal duidelijk – veel lawaai op de achtergrond. In ieder geval, de aanval moet zijn doorgeslagen want bij Sam staat 1-0 winst op de site van den bond.

Geen al te beste dag voor Gambiet dus, volgende keer (20 maart) beter.

Advertenties

5 gedachtes over “Degradatiespook loert om de hoek

 1. Ofwel had ik al wat teveel Cornet in mijn botten geslagen, ofwel was het inderdaad het achtergrondlawaai dat de communicatie tussen mij en Jan verstoorde.
  Tom had exact het omgekeerde van wat er in het verslag stond: stuk voor 3 pionnen en de langste partij van de dag 🙂

  Like

 2. Inderdaad, mijn tegenstander offerde een stuk tegen twee pionnen om niet helemaal weggedrukt te worden. Ik won even later al een pion terug en zijn koning kwam ook al onveilig. Dan offerde ik twee pionnen om zijn koning helemaal in het open veld te krijgen. In plaats van het dan af te maken, blunderde ik een toren weg. Gelukkig was zijn stelling nog slecht genoeg om hem mat te krijgen. Maar het was toch wel even schrikken:-)

  Like

 3. @KAra: Als Brugge wint van Zottegem is Brugge mathematisch gered van degradatie. En in dit scenario zou Opwijk genoeg hebben aan winst tegen Zottegem om er ook in te blijven. Win-Win dus 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s