Bloody Sunday

Opwijk heeft op de voorlaatste ronde van de nationale interclubs geen al te beste beurt gemaakt. Alle ploegen verloren. Het is een mirakel dat dat allemaal nog geen dramatische gevolgen heeft, want het lot van Opwijk 1 en 4 ligt nog steeds in eigen handen.

Opwijk 1 : weer net niet.

Tom B en Arne werden aardig vervangen door Cedric en Stephan. Die laatste maakte al snel een kleine plusremise. Ook Jonas maakte met zwart makkelijk remise. Het vlaggenschip van Gambiet begon echter vervaarlijk slagzij te maken toen Yordi verloor : hij was op h5 een zwart pionnetje gaan winnen maar hij verloor zelf een centrumpion en dat werd zijn dood.

Vervolgens remiseerde Arno maar het schip stond nog steeds niet terug recht. Dé kans om de stand gelijk te trekken lag bij mij op bord 4. De tegenstander was in een strategisch verloren stelling beland en offerde ten einde raad een stuk. Enige precieze zetten waren nodig edoch, het zit niet mee dit seizoen, ze werden wegens tijdsgebrek niet gevonden en ik ging door mijn vlag in een verloren stelling. 3,5 – 1,5 achter met nog de partijen van Stief, Iuliia en Cedric te gaan.

Iuliia moest wel remise in een paardeindspel.

Stief speelde een uitstekende partij,  was een kwaliteit voorgekomen en leek op weg naar winst – mits de zwarte pionnen konden worden gestuit;

demarcke-gijsen

Stief speelde Kxf4, won later de zwarte c- en b-pion. Maar hij kreeg het zwarte paard niet getemd – zijn eigen b- en g-pion vielen door dat vervelende ros. Er zat uiteindelijk niets anders op dan remise – en de nederlaag – te aanvaarden.

Cedric kwam ook dichtbij winst ;

torres-vanpeer

Hij speelde hier verrassend Pe4 !? Wit durfde het paard niet te nemen en gaf een pion met f4†. Cedric speelde Kxf4, Txh4, Pf2+ Kd2 Pxg4, maar het bleek helaas niet te winnen.

Volgende week op de Duivenzolder : de allerlaatste D-Day (dit keer met de D van Degradatieduel) van het seizoen. Want Zottegem won met 5-3 tegen Borgerhout en heeft nu 6 punten. Alleen bij winst blijft Opwijk 1 (4 punten) in 2e nationale.

Opwijk 2 : kansloos onderuit

Opwijk 2 moest naar de onbetwiste leider in reeks 4B. Phil, Kris, Peter en Geert konden niets scoren tegen 3 spelers van +2100 elo en ééntje van +1900 elo. tegen die laatste zou Geert echter een stukwinst hebben gemist – niet dat het er veel toe deed behalve voor Gert zelf dan.

De degradatie is nog geen feit : mits winst in de laatste ronde tegen Epicure 1, weliswaar 3e in de stand, én een nederlaag van Excelsior tegen die +2100 elo’ers kan Opwijk 2 toch nog in 4e blijven.

Opwijk 3 : familie Vanherck in volledige slagorde

Door nogal wat afwezigheden viel een historisch moment véél vroeger dan verwacht, Jeroen en de aanstormende talenten Yannick en Jorre maakten samen hun debuut in de nationale interclubs. Carlo nam bord 1 voor zijn rekening. Voor 4e nationale wegen de jonge Vanherckjes helaas nog niet zwaar genoeg en ze moesten het punt afgeven aan Machelen, dat ze erg nodig had in de degradatiestrijd. Carlo en Jeroen speelden remise.

Voor Opwijk 3 zat de titel er zowieso al niet echt meer in, want leider Brussels CC 2 won opnieuw .

Opwijk 4 : verliest tegen de laatste !

De zondagramp was compleet toen de uitslag van Opwijk 4 binnenliep – verloren tegen de laatste en nog geen zekerheid over de titel. Er blijft nog minstens een gelijkspel nodig volgende zondag. Wat er gebeurde leest u in het verslag van R-J (bord 2) zelf.

Robbert-Jan had de witte stukken en was als eerste klaar. Het was een rare Siciliaan waarbij de tegenstander zeer grote moeite deed om zijn zwart veldige loper af te ruilen, het probleem was dat zijn loper op c8 nog ingesloten was en in het hele spel het daglicht niet heeft gezien, de partij eindigde met een blunder in een verloren positie. Opgave van de tegenstander volgde niet veel later. 0 – 1

Rudi zijn partij met zwart was een speciaal geval. Zijn tegenstander opende met d4, Pc3 en e3. Onze voorzitter zag zijn kans en pakte de ruimte aan de koningsvleugel en maakte zich klaar voor een aanval… Helaas, zijn e5 pion break en wat afruilen later was het een gelijke positie waarin hij nog een pion verloor. Op dat moment was de 42 zet gespeeld, maar de tegenstander ging door zijn vlag en kreeg geen tijd meer bij?! Er zijn 36 zetten op de klok. Resultaat? Remise afgesproken in een iets mindere positie voor zwart. ½ – ½

Bernd speelde zijn vertrouwde Engels en kwam in een gelijk middenspel, na veel schuiven en afruilen heeft hij een loper, paard en toren tegen een toren met 2 paarden. Helaas heeft de tegenstander tijdens al die ruilen 2 verbonden vrij pionnen kunnen creëren en hier moest Bernd een stuk voor geven: het eindspel van toren + 5 pionnen vs toren + paard + 3 pionnen bleek beter voor de tegenstand. 0 – 1

Dirk speelde een sniper/pirc opening met zwart en viel voor de gevreesde Lxf7, als compensatie kreeg hij actief spel maar dat bleek niet genoeg. Vele schaakjes en tactics later had hij een te grote materiaal achterstand. de tegenaanval werd er uit gehaald en opgave was de enige optie. 1 – 0

Een droevige gebeurtenis voor Opwijk 4 die de champagne weer mocht opbergen. Maar als we volgende week winnen of remiseren is de titel binnen !

Advertenties

6 gedachtes over “Bloody Sunday

 1. zal toch eens een arbiter moeten raadplegen. mijn tegenstander vergat verschillende keren zijn klok in te drukken wat ik maar opmerkte toen ik zelf mijn klok wou induwen. Daardoor stonden er geen 40 zetten op de klok. kregen we die x maal 30sec niet bij, en als de tijd om is vlag. en geen 30 min bij hem. dus onmogljk om verder te speln. R-J wou nog helpen door de klok manueel in te stellen maar deed dat met onze klok. ik vermoed dat de klok slecht ingesteld was om te beginnen. maar goed, zelf maakte ik de fout door te spelen op mijn tegenstanders tijd. en de stand ietsje minder voor mij… mjn tegenstander kreeg wat hij wou. verdikse betonschaker.

  Like

 2. Haha dat was ook het eerste wat ik dacht toen ik zag dat d4, Pc3 & e3 werd gespeeld: Rudi zal zich wel ergeren aan het betonschaak van zijn tegenstander ^^

  Like

 3. Willebroek had een jonge snaak van onder het stof gehaald (zowat dezelfde looks van Arno Bomans en eerste partij sinds enkele jaren). Heb zonet m’n partij in de handen gegeven van ome Fritz en de conclusie is heel simpel … tegenstander was meer dan één maat te groot voor mij. Ik kom wel wat in de problemen omdat ik toesta dat hij de pion op f7 slaat, maar enkele zetten later geeft Fritz aan dat wit maar +0.5 heeft. Maar net op dat moment speel ik blijkbaar de verkeerde zet en van dan af aan word ik eigenlijk deskundig opgerold. Niets aan te doen … was gewoon de wet van de sterkste.

  Like

 4. ’t Was in Strombeek-Bever (waar Machelen speelt) nog niet zo evident om te winnen van de twee jongste Vanherckjes hoor. Yannick komt al na 11 zetten een stuk tegen een pion voor en kan zijn voordeel toch even vasthouden, maar toen werd de stelling heel dynamisch en complex en ging hij ten onder. Jorre speelde heel solide en hield in een Slavische partij lange tijd gelijke tred met zijn tegenstander, maar ook hier liet in het midden en eindspel het niveauverschil zich gelden.
  Over mijn eigen partij kan ik alleen maar zeggen dat ik remise wou van zodra mijn twee zoons gedaan hadden (of een snelle winst forceren), maar dat het me uiteindelijk nog 2 uur gekost heeft om dit ook gedaan te krijgen.

  Like

 5. Super voor een eerste IC-match. Het middenspel is niet zo eenvoudig aan te leren. Het gaat meer om ervaring. en eigen voorkeuren. Mega bedankt om in te vallen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s