Zon haalt Duivenzolder leeg

Een verslag van gelegenheidsreporter Cedric.

Nu de zon eindelijk haar intrede heeft gedaan, hebben de gambieters collectief beslist de brui te geven aan den duivenzolder, en zich comfortabel te nestelen in het Hemelrijkse Hof, temidden grote glazen bier en schaakstukken (uiteraard).

Collectief, dat wil zeggen, iedereen is thuis gebleven (al dan niet op doktersbevel), Dominique speelde in den beker tegen Koen; Cedric nam het in het KK op tegen Kris en onze jongste snaken gaven het goede voorbeeld, daar werden drie partijen afgewerkt. In het Hof ten hemelrijk hadden RJ, Frederic, Geert en ook even Stephan en zowaar Arne postgevat.

Omdat uw dienaar al moeite genoeg heeft met de namen van zijn tegenstanders, zal hij volstaan met te zeggen dat de jongelingen met veel inzet hebben gespeeld, op een gegeven moment hoorden we een enthousiaste ‘touchéé’ en twintig seconden later stonden de stukken terug in de beginstand, dan weet je dat er drama’s zijn gebeurd…

Dominique – Koen was een schoolvoorbeeld van uitstekende voorbereiding naar verluid. Wit nam een Weense stelling aan (paard c3 loper c4 en snelle pion f4 uitbraak), zwart riposteerde door in Hongaarse houding te gaan staan (paard op c6 en f6, loper op e7). Een mooi uitgevoerde aanval van Dominique rolde als natuurlijk voort uit zijn ruimtelijk overwicht en initiatief (het balbezit van het schaken). Hij wist tijd en ruimte om te zetten in een goed gecoördineerde aanval met dame loper en paard, waartegen de naakte zwarte rokade en twee moeilijk te dekken lopers niet tegen opgewassen bleken.

Cedric speelde -er was verificatie van hogerhand nodig- met wit tegen Kris een inhaalpartij van het KK. Dat op zich is al mooi, de voorbereidingsbereidheid was weerom ontroerend (ben jij met wit of ben ik met wit? ik dacht ik. Ah ik dacht ik. Oei. Heeft er iemand 4G, we weten niet wie met wit speelt). Daarna werd er opnieuw traag geworsteld en goed nagepeinsd.

Wit had wat meer ruimte en net toen de ontwikkelingsrook bijna opgetrokken was moest zwart kiezen tussen rokeren en daarmee de ontwikkelingsfase afsluiten, of verhinderen dat het paard werd teruggedreven naar c8. Kris koos voor rokeren, volgde wit a5, en het paard belandde op c8. Nu willen paarden wel eens helemaal vanuit het niets als duivels uit een doosje hun ware duivelse krachten tonen, niet dit paard. Er volgde snel een zwart Loper f6 om zijn broertje op f5 te komen vervoegen, optisch heel mooi, maar wel pionverlies op dxc5, zij het een dubbelpion met optie op een trippelpion als de kersverse loper op f6 een c3-paard zou hebben geslagen.

Geen erg dacht Kris, ik raap eerst die dubbelpion op c5 gewoon op met de dame op e7. Toen kwam er een geforceerde reeks: tijdelijk pionoffer op wit a6. Na bxa6 volgde wit c6 met aanval van de tweede knol op d7 (heb ik al gezegd dat de andere op c8 stond?). De d7 knol ging met enige zin voor humor alsnog op c5 staan, volgde witte toren a5, met aanval op voormelde knol. Nu ist welletjes dacht Kris en viel de witte dame aan met Toren d8.
Daarop volgde een positioneel dameoffer (dame tegen toren en paard), en de activiteit van de witte stukken bleek inderdaad vrij snel te groot om nog te behandelen.

Het KK in de A reeks gaat nu de laatste rechte lijn in.

De twee Tommen kunnen geen kampioen meer spelen. Jan heeft onderweg anderhalf punt verloren, het beste relatieve resultaat, maar hij krijgt nog een loodzwaar eindprogramma cadeau onder de vorm van één Tom en twee “-ric’s”. Frederic heeft net als Cedric vier remises toegestaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s