Schaakolympiade Baku

baku-ol  De tweejaarlijkse schaakolympiade is ongetwijfeld het mooiste tornooi op de kalender. Het wordt dit jaar in Baku, de hoofdstad van Azerbeidjan en – niet te vergeten – geboortestad van Gary Kasparov, georganiseerd. Maar liefst 180 teams spelen in het open tornooi en 140 in het vrouwentornooi doen dit jaar een gooi naar de titel.

De vorige uitgave werd voor het eerst in de geschiedenis (sinds 1924, dus nog iets langer dan Gambiet) gewonnen door China. De Russen, op drie keer na vanaf 1952 bijna ononderbroken eindwinnaar tot en met 2002, hebben nu sinds 2004 niet meer gewonnen, hoewel ze ook nu weer op papier een indrukwekkend team in het veld brengen. De Amerikanen (nummer 2 op de rankinglist) hebben ook geen verkeerde ploeg.

Opmerkelijk : de Armeniërs, winnaars in 2006, 2008 en 2012 en sindsdien verafgood in hun thuisland, vonden het te gevaarlijk om af te reizen naar hun buurland – de landen leven op voet van oorlog.

Het tornooi is afgelopen vrijdag begonnen, en intussen zijn we al 5 ronden verder. Oekraïne heeft al Rusland én China geklopt en heeft samen met Nederland en India al alles gewonnen (die hadden een iets makkelijker parcours). Maar we zijn nog niet eens halfweg natuurlijk. Wereldkampioen Carlsen doet ook mee op het eerste bord met Noorwegen, maar de rest van het team is natuurlijk niet zo sterk (3 GM’s van +2500). Vandaag moesten ze aantreden tegen … België. Carlsen won van Lukske Winants. Soors en Capone hielden remise en, wat zie ik daar, Roel Hamblok voorwaar, die verloor op bord 4.

Bij de vrouwen gaat al onze aandacht natuurlijk naar de Belgische borden 1 & 2, waar Hanne & Iuliia aantreden. Eerste ronde forfait winst tegen Djibouti, vervolgens onderuit tegen het veel sterkere Oezbekistan. Dan niet verder geraakt dan 2-2 tegen het lager gerangschikte Zuid-Korea (ik dacht dat Dominique mij gezegd had dat ze daar alleen “Go” spelen?) gevolgd door een nederlaag tegen Tadjikistan, nochtans ook een team met lagere rating. Vandaag hebben ze wel gewonnen van Finland, en morgen treden ze aan tegen Jamaïca. De strijd om de eindwinst gaat tussen de teams van China, Rusland en Oekraïne. Morgen staat het beladen duel tussen deze laatste op het programma.

Alles is te volgen op de officiële site van Baku : Baku Chess Olympiad 2016

Live partijen op : Chess24

Alle resultaten op : Chess-Results.com

Advertenties

Een gedachte over “Schaakolympiade Baku

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s