De avonturen van den Boskant in de koeienstal

Inderdaad, na een jaar zonder Boskant-ploeg heeft Gambiet haar strategische fout ingezien, en zodus gingen we met vier Peizegemnaren richting Lokeren. Dit keer zonder sterkhouder Fabio, maar met nieuwkomer Brecht erbij hadden we best een deftig ploegje op papier staan.

Schaken doe je niet enkel op een duivenzolder, want dit keer zaten we in een zaaltje boven een koeienstal. Ja, letterlijk een koeienstal. Waarschijnlijk was dit een lepe manier van de tegenstanders om ons te bedwelmen met de geur van verse koeienvla. Een kritische fout van hun kant, want de Boskanters van ‘den boerenbuiten’ zijn hier uiteraard beter tegen bestand dan het Lokerse stadsvolkje.

Een tweede poging om ons van ons stuk te brengen lukte iets beter. De  stadsploeg was qua elo’s véél sterker dan we hadden verwacht. Maar we lieten ons niet ontmoedigen en speelden uiteraard enkel en alleen voor de winst.

Mocht u er nog aan twijfelen, heeft Yordi op bord 1 bewezen dat hij zijn recent gehaalde 2000 elo absoluut waard is. Hij won een knappe partij door constante druk te zetten, een pion voor te komen en feilloos af te werken. En dat allemaal tegen een hoger geklasseerde. Mooi werk.

Brecht deed het uitstekend op bord 4. De mensen die hem al kennen weten ondertussen dat hij een geboren aanvaller is, en dat bewees hij door zijn stukken naar de koningsvleugel te lijden en een schijnbaar dodelijke aanval op te zetten. Helaas vond zijn opponent alle precieze verdedigende zetten waardoor de aanval net niet doorkwam, en de partij verloren ging. Het bleek achteraf dat hij na de gemiste aanval een eeuwig schaak kon afdwingen, maar die werd helaas overkeken.

Bij Kris was het ook een positioneel gemanoeuvreer, waarbij hij na een resem afwikkelingen een pion voorstond in een Dame-einspel. Zoals we weten is dit niet zo evident om te winnen. Kris probeerde nog even maar de grote wendbaarheid van de vijandige dame bleek genoeg om de partij op remise te houden.

Bij mezelf naar goede gewoonte niets van al dat positionele gezwets. Ik won al héél vroeg in de stelling een stuk voor twee pionnen maar stond voor een zware verdedigende taak. Van structuur was er niet echt sprake, dus ik had de opdracht om somehow orde in de chaos te zoeken. Dat lukte pas na een derde pion te geven en een mooi schijnoffer(Ph4!) te vinden. Hierdoor gingen er wat zware stukken af en begon het er beter uit te zien. Ik kreeg nog gevaarlijk tegenspel te omzeilen, maar bleef alert en naar het einde toe gaf ik een stuk weg voor een vrijpion, om zelf met promotie te kunnen dreigen. De partij was pas gewonnen toen ik pionnen op d2 en g2 had staan.

Al bij al dus een knappe overwinnen voor Opwijk 2 Den Boskant. Het seizoen is goed begonnen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s