Sigi & Sam op oorlogspad

Tot ronde 5 stonden er op de uitslagentabel van reeks A nog 3 namen zonder een ééntje achter hun naam. Sam en Sigi probeerden daar gisteren iets aan te doen. Op het bord Cedric – Sigi naast mij vlogen na de opening de stukken rond mijn oren na allerlei stukoffers en paardvorken met schaak, maar toen de rook was opgeklaard was het duidelijk dat Cedric ergens iets had gemist, want Sigi stond een stuk voor. Cedric kon de strijd nog wat rekken, maar de nederlaag was onontkoombaar. Sam was ook op oorlogspad. Tom B had zich al helemaal gemist in de opening en was er twee pionnen bij ingeschoten (g- en f). Maar Tom B heeft wat van Karjakin, hij bleef vechten en zwoegen, smeet er nog een kwaliteit bij om wat tegenspel te creëren en tegen de tijdcontrole stond Sam vermoedelijk nog steeds gewonnen, maar duidelijk was het niet ;

tombvsam

Ik weet niet meer precies of dit de exacte stelling was maar u krijgt een goed idee. Sam leek een beetje te aarzelen en Tom B, op zijn increments spelend, speelde wat later a7 en het maneuver Ta2-a5-b5-b8. Sam zag zich genoodzaakt zijn toren te geven voor de a-pion en we fast forwarden nog een beetje naar de slotfase ;

tombvsam2

Tom had de vorige zetten helemaal niet goed gespeeld en had de zwarte koning veel te ver in zijn stelling toegelaten. Naar het schijnt staat dit remise. Maar hoe ? Sam wist het ook niet en verloor alsnog in de meest opwindende en langste partij van de avond.

Freddy deelde cadeautjes uit aan Frederic en mocht al snel de stukken opbergen. Ik nam het op tegen Robijn, kwam OK uit de opening met zwart en veroverde het felbegeerde loperpaar. Robijn probeerde een koningsaanval op te zetten, maar die kwam na dameruil niet van de grond en ik kon in het gat op de damevleugel duiken en dan was het tot mijn verbazing snel voorbij. Tim stond aanvankelijk niet slecht maar besloot ergens in het middenspel onwijs om lang te rokeren. Het witte loperpaar (jawel – daar zijn ze weer) domineerde het bord. De zwarte koning kwam in zwaar weer terecht en Tim ging tenonder.

In de Z-reeks is het voor Valère zoals hij het zelf uitdrukte “bij een poging gebleven” tegen Marc. De enige remise van de avond was een klein mirakel, omdat Berten er tegen Ilda niet in was geslaagd een materiële voorsprong van 2 pionnen om te zetten in winst, ondanks het feit dat hij zijn pionnen, in tegenstelling tot Sam, naar het paardeindspel had meegebracht. Geert won vlot van Stoffel en Robbert-Jan tegen Meindert, een duel waar we toch iets van verwachtten, werd afgebroken.

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Sigi & Sam op oorlogspad

  1. “I love all positions. Give me a difficult positional game, I’ll play it. Give me a bad position, I’ll defend it. Openings, endgames, complicated positions, and dull, drawn positions, I love them all and will give my best efforts. But totally winning positions I cannot stand.”

    -JH Donner-

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s