Tom VdP naar de leiding in A

Elke speeldag valt er wel een toppartij te beleven op de Duivenzolder. Ik mocht mijn leiderspositie verdedigen tegen de nummer 2 Tom VdP. Hij verraste me ietwat in de opening en kreeg algauw het betere van het spel. Ik probeerde uit alle macht te vermijden dat ik onder de voet zou gelopen worden op de koningsvleugel in een klassieke Konings-Indische stijl maar ondanks alle verbruikte bedenktijd kon ik het niet vermijden – g5-g4 ging komen met verwoestend effect. Maar net op dat beslissende moment begon Tom te twijfelen en kon de knoop niet doorhakken. De aanval liep wat vast toen ik een toren voor twee stukken kon geven en de stelling evolueerde naar verwoed zenuwslopend tijdnoodduel met alle gevolgen vandien ;

janvtomvdp

Ik heb net de twee dodelijke pionnen op g4 en f4 geëlimineerd en zocht naar een weg om te winnen, maar met 30 stressvolle seconden per zet is dat geen simpele opgave. Ik gaf wat schaakjes ; 47.Df7† Tg7 48.Df5† (48.Dh5† Kg8 49.De8† Kh7 50.Ld7 ziet er goed genoeg uit) Kh8 49.Df8† Kh7 50.Df4 Kh8 51.Df8† Kh7 52.Df5† Kh8

En hier, na vruchteloos proberen, in plaats van wijselijk remise aan te bieden werd ik gegrepen door een vlaag van titelkoorts en ondernam ik een winstpoging die ik op zet 47 al als “kan niet anders dan fout gaan” had gekwalificeerd. 53.Ld7?? Th7† 54.Kg3 De1† 55.Kf3 Tf7!. Wit verliest zijn dame en ik gaf op. De omstaanders merkten echter misschien terecht op dat ik met twee stukken en drie pionnen voor een dame het Tom nog wel had wat lastig had kunnen maken, maar mijn veer was gebroken. Tom VdP is de herfstkampioen met 5 uit 6 en ligt stevig op titelkoers.

Sigi ging ook tenonder nadat hij een tussenzetje met schaak had gemist dat stukverlies inluidde tegen Tim. Kris en Freddy speelden remise net als Dominique en Tom B.

In de seniorenreeks mocht Herman tevreden zijn met remise nadat hij een stuk was achter gekomen tegen Frank. Rudi realiseerde wel zijn gewonnen stuk tegen Berten en hij verzekerde zich zo van de groepswinst. Valère speelde zoals in zijn jonge dagen tegen Ilda en won na een overweldigende aanval. Marc had veel moeite met Fred, die hij pas in het toreneindspel kon bedwingen.

De actie in de overige reeksen was heel wat minder : Koen won met zwart van Bart en Michiel haalde op de valreep zijn tweede punt van dit KK binnen tegen Dirk, die hier en daar een paar serieuze winstkansen had laten liggen. Of zo heb ik me toch laten vertellen.

Advertenties

5 gedachtes over “Tom VdP naar de leiding in A

 1. Wat mijn partij betreft kunnen we kort zijn: verdiende overwinning voor Michiel. Dat ik winstkansen heb laten liggen ? Zal wel zeker, met kwaliteit voor … Maar aan die plus-kwaliteit had ik weinig verdiensten, want het was Michiel zelf die me terug in het spel liet komen. Mijn opening was ronduit slecht.
  Maar DE winstkans waar ze het over hadden bestond – denk ik – enkel in hun dromen. Dat ik er daarna zelf een zootje van maakte door een pion te gaan pakken die niet nodig was … tja, laat ons zeggen dat de “voorbereiding” verre van ideaal was 🙂 Rond 23.15 uur ging het licht uit bij mij …
  Een voordeel jedoch … in de toekomstige c-reeks kan ik mijn ELO’s wat opkrikken. In de toekomstige B-reeks zou ik tegen spelers als Peter, Nando en andere Brechts toch weinig in de pap te brokken hebben.
  Of zoals een bekende Nederlander ooit zei: “Elk nadeel heb sijn voordeel” ..

  Like

 2. Bedankt voor het vertrouwen Dirk!

  In jouw analyse zitten Peter, Nando en Brecht in de B-reeks. Je hebt duidelijk weinig vertrouwen in mij en ziet me dus in de C-reeks belanden. Moeten die resterende wedstrijden dan überhaupt nog gespeeld worden, als de uitslag toch al bekend is?!

  Like

  • In “andere Brechts” had ik ook jou in gedachte, maar ik was mij er zelfs niet van bewust dat die allemaal in jouw reeks zaten … dus trek je er alvast niets van aan.
   Maar laat ons een kat een kat noemen, ik speel liever tegen jou dan tegen die 3 andere 🙂

   Like

 3. Dan is het bij deze bewezen: de Y-reeks is de zwaarste! Je bent en blijft een rare speler: remise tegen Geert maar wel verliezen tegen Michiel. In ieder geval is het steeds fun als men tegen jou speelt. Al hoop ik dit seizoen niet meer tegen jou te moeten spelen, tenzij in de beker!

  Like

  • Wouter heeft vorige week ook z’n pollen vol gehad aan Michiel. Bij mij was rond 23.00 uur het vat af. Recht van kantoor naar de schaaktafel … alles behalve ideaal, plus de begrafenis van mijn schoonmoeder de dag erna. Neen, ik pleit verzachtende omstandigheden … Maar de partij uitstellen was geen optie om de rest van het K.K. niet in de soep te laten draaien, en laat ons wel wezen, ik mag dan niet mijn beste partij hebben gespeeld, Michiel heeft de overwinning zeker niet gestolen …

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s