Beker afgetrapt – Tom VdP wint net niet

Beker 2017

Dit zijn de uitslagen van de eerste ronde. De grootste verrassing was ongetwijfeld de winst van Bernd met zwart tegen Robbert-Jan, die een prachtig ingewikkeld plan in gedachten had maar mat in 1 had overzien. Het was de snelst afgelopen partij van de avond. Voor de rest haalden de favorieten op papier het, de één al wat makkelijker dan de ander.

We halen er één partijtje uit dat u kan naspelen via deze link : Arno – Meindert

Ronde 1 : 22/12/2016
Herman Jan 0 – 1
Dominique Berten 1 – 0
Dirk Sigi 0 – 1
Nando Michiel 1 – 0
Valère Peter 0 – 1
R-J Bernd 0 – 1
Witze Geert 0 – 1
Koen Stoffel 1 – 0
Arno Meindert 0 – 1

Tom VdP wint bijna A-reeks topper tegen Frederic

Tussen al dat bekergeweld vond ook nog een belangrijke partij plaats tussen de nieuwe nummers 1 en 2 van de A-reeks : Tom Vd- Frederic. Ondanks het feit dat de West-Vlaming zich van kleur had vergist in de voorbereiding, ontbond zich al snel een interessante strijd volgens de zelfde opening als vorige week tegen Cedric. Een eerste belangrijk moment kwam op zet 16 ;
r2q1rk1/2p1bppp/p1n5/1p1pP2b/3P4/1B2BN1P/PP1Q1PP1/R3R1K1 b - - 0 1

Tom speelde hier 15. … ♗xf3 en Frederic antwoordde met 16. ♕c3! waarop Tom hapte en de kwaliteit won met 16. … ♗b4

Daar was wel enig strategisch risico aan verbonden ; pion d5 is een vogel voor de kat en ook pion c7 ziet er niet erg levensvatbaar uit. Frederic bouwde zijn voordeel goed uit ;

5r2/2p1q2p/pr4pk/1p1PPp2/5P2/1BQ4P/PP2RP1K/8 b - - 0 1
We zitten zo’n 15 zetten verder. Wit heeft net 29. ♖e3-e2 gespeeld en staat op winst. Ik was hier het gewaagde 29. … g6-g5 ?! aan het bekijken. Maar de bedenktijd begon al schaars te worden en Tom VdP probeerde zijn stelling heel te houden met een radicale, maar helaas slechte, zet : 29. … c7-c5 ?
Frederic dacht een tijdje na en speelde een positioneel logische zet, die helaas de d-pion blundert wegens de penning van de e-pion : 30.d5-d6 ??  (30.dxc6ep of 30.♕e3! zijn zo goed als winnend) waarop Tom VdP onmiddellijk de kansen deed keren met 30. … ♖b6xd6!
Het was nu Frederic die moest vechten om te overleven. Het werd spannender met elke zet. Alleen Koen en ik waren getuige van het spektakel op een verder verlaten Duivenzolder.

8/7p/6pk/1Q2Pp2/4r3/1B3K1P/PP3P2/2q5 b - - 0 1

Beide opponenten speelden nu nog op hun 30 seconden-bonus.

Tom speelde hier 42. … ♕xb2? . Helaas voor Tom : ♕h1† was mat in 3.

De partij ging verder : bij Frederic stroomde de adrenaline door de aderen omdat hij wanhopig probeerde zijn vel te redden. Tom leek erg cool. Het leek altijd alsof hij de bordcoördinaten zocht om zijn zetten correct op te schrijven, zijn stylo altijd boven het notatieformulier zwevend. Een paar keer dacht ik dat hij zou vergeten binnen de tijd zijn zet te doen. Alsof hij een innerlijke klok had keek hij nét voor de vlag viel opzij om dan snel zijn zet te doen.

Enkele zetten later ontstond een eindspel en Frederic zag zijn kans schoon om remise aan te bieden ;
8/6kp/4P1p1/4rp2/2B5/5K1P/P4P2/8 b - - 0 1

Tom nam het aan. Veel tijd om erover na te denken was er niet. Achteraf bleek zwart goede winstkansen te hebben. De zwarte toren controleert de e-pion, zwart duwst zijn koningspionnen vooruit en stuurt zijn koning er achter aan.

Iets minder spannend was de zoveelste battle-of-the-Boskant. Kris geraakte niet gerokeerd en moest meer pionnen weggeven dan hem lief was om uit de omknelling te geraken. Yordi maakte het snel af.

Advertenties

2 gedachtes over “Beker afgetrapt – Tom VdP wint net niet

  1. Ja, de ‘cool’ van Tom was echt wel indrukwekkend! Zo’n rust uitstralen in zo’n belangrijke match, in die fase van de wedstrijd (slechts enkele seconden op de klok, en beiden wederzijdse tijdnood). Heel sterk! Ik vraag me af of hij binnenin ook rustig en zelfzeker was? Of was het schijn en was hij binnenin zwaar aan het stressen? In ieder geval legt het vaderschap hem geen windeieren. Daar waar de meeste kersverse vaders van hun pluimen laten, lijkt hij alleen maar beter te gaan spelen. En dan moet Frederic nog vader worden binnenkort. Tom ligt nu in poleposition voor een nieuwe titel (een 2e zeker?). Indien Frederic nu nog het tij kan doen keren, ondanks het nakende vaderschap, en een 4e titel op rij binnenhaalt, dan is hij een echt grote meneer!

    Ja, wat betreft RJ. Er zijn 2 scenario’s mogelijk: ofwel heeft hij wel degelijk geblunderd en heeft hij een mentale tik gekregen. En legt dat een serieuze bom onder z’n verdere KK. Ofwel speelt hij het tactisch en strooit hij iedereen zand in de ogen. Mogelijks zet hij alles op het KK en laat hij de beker links liggen. Zou het roteren nu ook al in het schaken z’n intrede doen?!

    Like

  2. Dank u R.J.: nu mag ik maandenlang van mijn zoon horen dat hij wint en dat ikzelf van het bord ben geveegd door jou. Goe bezig kerel … 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s