Opwijk 1 en Boskant blijven op titelkoers

We draaien bijna van ons stokje van de spanning dezer dagen. Opwijk 1 nam het weliswaar op tegen de voorlaatste in de stand, maar 4 (!) titularissen waren onbeschikbaar, waarvan 3 in een tornooi in Frankrijk in de buurt van Parijs (ik heb niet meteen onthouden waar helaas, maar er bereikten mij geruchten dat Arno er een dikke vis had gevangen).

Al wat Gambiet nog aan schaakkunst kon oproepen, werd voor deze dag opgetrommeld. Arne werd van zijn retraite-plek op de Elbroes gedagvaard. Helaas kwam hij bij het neerdalen ten val op zijn hoofd en moest alsnog verstek geven. Het selectiecomité zat met de handen in het haar, want ook Den Boskant had al zijn kracht nodig in zijn match tegen de 5e in de stand. En zo werd Carlo na jaren nog eens van stal gehaald om in te vallen op bord 4. Dominique werd uit Opwijk 3 weggeplukt en Sigi, ook al jaren geen interclubs meer gespeeld, vervolledigde het sextet.

En het liep verbazend vlot. Kort voor 4e speeluur uur noteerden we de eerste resultaten. Tom Van De Perre overspeelde zijn tegenstander, kwam op winnend voordeel (+3,5) maar overzag de simpele winst. Wat overbleef was een linke stelling met wederzijdse vrijpionnen waarin Tom besloot om de remise door herhaling van zetten te nemen, gezien de situatie op de andere borden er prima uitzag. Vervolgens won Iullia haar tweede stuk én de partij. De opening was nog niet helemaal precies gelopen, maar daarna werd de tegenstand van het bord gecombineerd. Carlo won ook, maar naar eigen zetten was het geen goede partij. Inderdaad was er één moment dat er een stelling stond dat ons zorgen baarde na een slechte zet. Zwart stond een pion achter zonder compensatie. Maar de witspeler van Soignies bleef steeds wat mindere zetten doen en Carlo kon het tij keren en winnen.

Dominique op bord 5 kon met wit geen voordeel bereiken uit de opening en moest zelfs wat keepen en op zijn tellen passen. Maar uiteindelijk werd deze lange partij uiteindelijk een meer dan logische remise. We hadden dus wel nog steeds een half punt nodig voor de winst maar op beide borden stonden we in het voordeel :

8/3n1N2/4p1pp/7k/8/5K1P/5P2/8 w - - 0 1

Sigi staat met zwart een pion voor. Zowel winnen als verliezen lijkt moeilijk.

Ondertussen zat ik een beetje vast ;
1b6/1kn5/3p3p/PBpPp1p1/P1K1P1P1/2B2P2/8/8 w - - 0 1

Mijn Konings-Indiër was uitstekend gelukt maar in de aanloop naar dit eindspel had ik mogelijk hier en daar wat betere mogelijkheden laten liggen, en nu leek mijn voordeel niet zo zwaar te wegen. Maar mijn tegenstander zat aan zijn laatste minuten en Sigi leek niet te kunnen verliezen. Ik haalde eens diep adem en speelde 60.Lxe5!? dxe5 61.Kxc5 Pa6† 62.Lxa6 Kxa6 63.Kc6 Kxa5 64.d6 La7 65.d7 Lb6 66.Kd6 Kxa4 67.Kxe5 Kb5 68.Kd5 Ld8 69.e5 Kb6 70.Kd6 Lc7† 71.Ke7 Kc6 72.e6 Kd5 73.Kf7 en zwart gaf op. De winst was binnen en de zucht van opluchting op de Duivenzolder was hoorbaar tot in Parijs.

Een beetje later werd het bij Sigi remise, die zich uitstekend, net zoals de andere invallers, van zijn taak had gekweten. Heel volwassen en verantwoordelijk.

Den Boskant is dit jaar niet te stoppen. Paul Van Herck (de ploeg, niet de schaker) ging voor de bijl met bijna-forfaitcijfers : 3½ – 0½. Eerst een overtuigende winstpartij van Yordi, zoals het een leider betaamt. Vervolgens een remise van Sam op bord 4, die niet helemaal goed in zijn vel zat. Dan scoorde Kris het volle punt van de winst met wit op bord 3. Nog een stuk later toonde Fabio op bord 2 opnieuw zijn uithoudingsvermogen door een toren-eindspel te winnen.

Van Opwijk 3 helaas iets minder goed nieuws. Het kon niet winnen van de laatste in de stand 2 Fous Diogène 2. Het was nochtans goed begonnen op bord 1 ;

8/5ppp/1P6/2Pkp3/2n5/5P2/3r3P/2R3BK w - - 0 1

Stephan speelde Txc4 en zwart gaf op. De witte pionnen zijn niet te stoppen. R-J en Tim verloren echter met zwart. Gelukkig kon Jeroen het schip nog rechttrekken met een overwinning.

Opwijk 4 speelde ook gelijk, en ook hier wonnen alle witzwartspelers. Jorre, achter het bord nog steeds trillend als een blad, speelde zeer sterk en won overtuigend. Bernd was ook heel sterk, met een heel mooie winst : kundig gebruik gemaakt van de zwakke pionnetjes van de tegenstander. Meindert zag er lange tijd goed uit. Maar toen ik nog eens ging kijken stond hij plots in een toreneindspel met een pion in de min. Yannick verloor ook.

Volgende week is er al ronde 8 !

Advertenties

7 gedachtes over “Opwijk 1 en Boskant blijven op titelkoers

  1. Een dikke proficiat aan alle invallers ihb in de eerste ploeg, die samen met de opgeschoven vaste waarden deden vergeten dat de halve eerste ploeg in Frankrijk zat! Proficiat allemaal!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s