De konijnenpoten van Berten en RJ

Het duurde even voor de actie op gang kwam gisteren. Dat kwam door het bezoek van Leon Decoster en zijn fiere mama en papa. Geert had eerst “Levon” begrepen, naar de vermaarde Armeniër, maar dat bleek toch niet het geval te zijn. Leon, pas 10 dagen oud, was meestentijds braaf en stil. Hij apprecieerde al de sfeer op de Duivenzolder.

Voor de rest veel uitgestelde partijen. In reeks A enkel de clash Cedric – Dominique. Cedric probeerde er uit alle macht iets van te maken, maar dat mislukte en hij kwam in vieze papieren terecht ;

3r3k/p5pp/1pb5/2n5/3p1R2/6N1/PP2B1PP/6K1 b - - 0 1

Die pion op d4 is een monster, maar dat zag Dominique er niet meteen in. In plaats van d4-d3 speelde hij Pc5-e6 en dat gaf Cedric de kans om van zijn ongemakkelijke toren af te raken met Tf4-f7 Td8-d7 Txd7. De d4 pion gin daarna snel verloren. Dominique probeerde nog redelijk lang, maar zonder enige vooruitgang te boeken. De partij eindigde dan ook in remise.

In de B-finale zagen we dan wel 3 duels. Voorzitter Rudi kon Brecht strikken en Nando won vlot van Marc. Herman zette Robbert-Jan van uit de opening onder zware druk ;

r3r1k1/R1R2pbp/Bp1n2p1/8/3P4/1n2BN2/1P3PPP/6K1 w - - 0 1

De witte stukken maken een sterke indruk. Maar ik denk dat Herman niet het goede plan koos ; Pf3-e5 om de druk op f7 te verhogen. Maar na Pb3xd4 kantelde de partij helemaal. RJ kwam op zijn beurt een pion voor en won, met enige moeite, een gewonnen eindspel van paard tegen loper.

Robbert-Jan had dus een konijnenpoot, maar een bord verder zat er nog een met een nog grotere poot : Berten was helemaal overspeeld door Witze in een inhaalpartij van de 2e ronde van de Gambietbeker, maar die overzag in zijn enthousiasme nog een laatste matdreiging van Berten. Mat en punt voor Berten. In het schaken mag je nooit relaxen voor de tegenstander de nederlaag heeft erkend.

In de D-finale zagen we Stoffel voor het eerst dit seizoen eens winnen. Hij was er al een paar keer héél dichtbij maar nu was het eindelijk gelukt – proficiat !

 

Advertenties

Een gedachte over “De konijnenpoten van Berten en RJ

  1. Zelden zo goed gestaan, even de focus kwijt … loper f4 (zoals RJ aangaf) met aanval op paard d6 en de zwarte stelling valt uit elkaar, denk ik …. of niet?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s