Gambiet ligt op zijn rug

Het zit echt niet mee. Scoren we met Opwijk 8 uit 8 overwinningen, is er toch nog wel een ploeg die beter is zeker. Waver 1, al jaren derde-klasse middenmoot, stijgt dit seizoen boven zichzelf uit en vandaag klopten ze ons daar boven op nog met 2½-3½. Het begin zag er nochtans goed uit. Iuliia had een scherp pionoffer gebracht en dat leverde al snel een vol stuk op voor 2 pionnen. De technische taak was nog niet simpel, maar toen ze koos voor om het stuk terug te geven voor een vermeende mataanval, stond het plots slecht tot verloren. Geen nood, Tom Van de Perre had zijn voorbereiding op het bord en won zonder problemen. Arno speelde een onevenwichtige remise. Beide opponenten hadden zwaar last van de stress, Arno kwam een stuk achter maar zijn tegenstander speelde totaal verward, verloor het terug, en toen hadden ze er beide genoeg van.

Tom Barbé kwam zwaar onder vuur te liggen na de opening (de enige die in het begin in de problemen zat), maar hij kwam er uit en leek plots de betere kansen te hebben. Hij ging op jacht naar kwaliteitswinst maar dat draaide helemaal verkeerd uit : het loperpaar van de tegenstander was vreselijk sterk, Tom’s koning geraakte niet uit het spervuur van diagonalen en de partij ging onherroepelijk verloren. Unaniem verkozen als de beste Opwijk 1 – stelling na de opening leek het bij mij lange tijd de goede kant uit te gaan. Maar ik speelde tegen een Stone-wall. Ik wist wat ik met zwart moest spelen. Probleem. Ik zat achter de witte stukken. Mijn tijdvoorsprong was opeens rap opgebrand en een paar missers later stond ik tot mijn grote spijt reddeloos verloren. Jonas won eerst nog wel zijn uitstekend gespeelde partij (met kwaloffer en al), maar de nederlaag was een feit. De promotiekansen van Opwijk 1 hebben nu wel een heel grote knauw gekregen.

Bij den Boskant wil het ook niet echt meer lukken. Sam had voor het eerst zijn dagje niet en verloor vrij snel. Fabio scoorde een punt tegen. Bij Yordi stond er al snel een eindspel op het bord dat uiteindelijk met ongelijke lopers in remise eindigde. We hadden er goede hoop op dat Cedric aan de winnende hand was, maar, zoals gezegd, het wil niet lukken, en Cedric moest genoegen nemen met remise.

En Opwijk 3 kon ook niet winnen, maar door een gelijkspel houden ze een een degradatieconcurrent toch tenminste achter zich. Tim had een goede stelling maar geraakte niet verder dan remise. Dominique won door tijdsoverschrijding van de tegenstander en Stephan kon een deficit van twee pionnen toch nog remise houden. Het noodlot sloeg toe op bord 4 bij RJ, die, na eerst slecht uit de opening te zijn gekomen, zich terug in de partij had gespeeld en een gezonde vrijpion koesterde, een volle toren weg gaf.

Opwijk 4 deelde ook in de malaise. Al onze jonkies, Bernd, Meindert en Jonas, verloren, en alleen Dirk kon een eerreddend doelpunt scoren.

Advertenties

13 gedachtes over “Gambiet ligt op zijn rug

 1. Geen topdag voor den duivezolder. De eerste ploeg zal in elk geval alles uit de kast moeten halen met 2 matchpunten en 2,5 bordpunten achterstand, en dan hopen dat bij het terug uit die volstrekt lege kast komen, de kerels van Gent met de scalp van Wavre aan het rondwandelen zijn.
  Ook de tweede ploeg had haar voltallige oorlogsboot opgesteld, heeft de averij nog kunnen beperken en heeft het lot nog in eigen handen. Het had wat meer kunnen zijn. Ik denk dat Yordi na het witte f5 mss beter had voortgezet met Lc7 om de e5 pion te winnen, in plaats van het directe f5 Pxe5; Kxe5 Lf6+; Kd5 Lxc3 op die manier kan mss een ongelijk lopereindspel vermeden worden met een pion meer? Hoe dan ook, Cedric stond toen inderdaad gewonnen maar moest dan wel zien dat de witte d6 vrijpion kon worden ingeruild voor een doorslaande aanval na Df6 Tf8; ofwel Le4 en offeren op g6; ofwel f5 en de toren gaat via de vierde rij naar de h-lijn.
  Eens ik heb geleerd hoe ik diagrammen moet invoeren zal deze info nog nuttig zijn ook!
  De derde ploeg heeft een belangrijk punt gepakt en is bijna zeker van behoud.
  De vierde ploeg kreeg ook wat slaag heb ik begrepen, maar, jong geleerd….

  Like

 2. Hé gasten, het is MAAR schaak hé … Nog maar eens bewezen dat “moeten” winnen een slechte raadgever is. Bezweken aan titelstress … het overkomt de besten …

  En de jonkies missen ervaring. Jonas zet zijn Dame “vast”, Meindert speelt de eerste 5 of 6 zetten enkel pionnen en Bernd speelt met zwart weer maar eens TE passief. En dan nog tegen een tegenspeler met zogezegd 0 ELO, maar die wel stukken beter was dan de ELO 1153 die ik partij gaf.

  Ach, er zijn geen doden gevallen en de zon gaat nog steeds op … meer moet dat niet zijn.

  Like

 3. Drama, drama, drama! Hoe erg! Gans Gambiet, gans Opwijk leefde toe naar de titel. Helaas zal het niet voor dit jaar zijn. Maar we mogen de moed niet opgeven. Volgend jaar zijn we weer een jaartje ouder en sterker. Zijn we geklopt door de ervaring van die mannen? Of was het een offday? Nu even de wonden likken en volgend jaar gaan we resoluut voor die titel!!!

  Like

 4. wit speelde net 37.g4. Hier geeft 37…. Lc7 groot voordeel voor zwart, maar in de partij vervolgde Yordi met … exf5+ 38.gxf5 Pxe5 39.Kxe5 Lf6+. Zwart staat dadelijk ook en pion voor, maar de ongelijke lopers zijn voldoende voor remise.

  Like

 5. En hier kan wit het eenvoudigst winnen met 32.Le4 en slaan op g6. De twee belangrijkste varianten zijn 32 … Dxd6 33.Te7 En 32…. Db2+ 33. Kh3 Db1 34.Lxg6 Dh1+ 35.Kg4 Ld1+ 36.Kg5 Dd5+ 37.f5.
  Alles bij elkaar toch niet zo eenvoudig, maar na 32. De7 is het op slag remise omdat zwart o.a. zijn toren dreigt te activeren na Kg7

  5rk1/p1R2p2/1q1PpQp1/8/b2p1P2/3P2P1/6BK/8 w - - 0 1

  Like

 6. Als Koen hierover een stuk zou schrijven in ’t Opwijks Leven wil ik er hem attent op maken dat men bij wet verplicht is om de tekst ‘Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op de site zelfmoord1813.be.’ toe te voegen.

  Like

 7. Haha, da’s een goei! Dat ga ik zeker opnemen. Het artikeltje zal morgen worden geschreven en volgende donderdag in ’t Opwijks Leven gepubliceerd worden. Het is nu al bijna zeker dat het een erg donker en zwaarmoedig artikel wordt…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s