Opwijk 1 wint, maar slechts waterkans op titel

De rampspoed blijft Opwijk 1 achtervolgen. Jonas moest ziek in bed achterblijven. Carlo uit zijn zetel gepierd en Gent-Wevelgem ontzegd. Aangekomen aan het gebouw van de Europese Gemeenschap was de helft van de ploeg te laat omdat de werken in de straat de wagens de Belliard tunnel instuurden. Het heeft niet veel gescheeld of ons eerste bord was helemaal niet aangetreden tegen Europchess. Toen belde RJ mij in paniek dat er Aalst werd gedanst en niet geschaakt. Bleek dat ik Opwijk 3 naar een verkeerd adres had gestuurd. Waarvoor nogaals bij deze mijn excuus.

En het verbaasde me dan ook niet dat het op de borden van Opwijk 1 ook al verkeerd liep. Carlo was duidelijk niet “gerodeerd”. Zijn stelling was wel OK maar een blunder kostte een stuk voor twee pionnen. Een zware tijdnood hielp de stelling helemaal om zeep. Tom VdP op het derde bord kwam niet helemaal lekker uit de opening en stond een beetje onder druk.  Zijn tegenstander stelde remise voor en omdat er ook een aanzienlijke achterstand op de klok te noteren viel besloot hij het na enig aarzelen maar aan te nemen.

Intussen was het ook bij Iuliia helemaal fout gegaan. Ze was een kwaliteit voor gekomen en was zelfzeker op weg naar de zege toen na een fatale blunder een volle toren verloren ging. Gelukkig kon Dominique, toch weer zijn bloedvorm demonstrerend, snel een punt terugpakken. Alles hing af van onze beide bovenste borden. Ik had in een ingewikkelde stelling een pionnetje op a3 afgegeven voor wat actief spel. De compensatie was niet zo duidelijk, maar het kan niet blijven tegenzitten, en in tijdnood blunderde mijn tegenstander een stuk.

De stand dus opnieuw gelijk, en de zware verantwoordelijkheid lag bij Arno om de match, laat staan de titel, nog te redden. Hij had ons in de opening even doen schrikken door zijn dame af te geven voor drie stukken. Maar blijkbaar was het bekende theorie en wist Arno wel waar hij mee bezig was. Tegen dat hij als laatste bezig was om de match te beslissen stond hij duidelijk gewonnen ;

2b2rk1/6p1/4p2r/P7/1PB2b2/7P/6P1/3Q3K w - - 0 1

Hij kon het hier toch niet laten om ons nog eens op de kast te jagen ;

Txh3† !! Wat is dit ? Een toren offer. Wit kon niet anders dan antwoorden met gxh3 en een paar zetten later stond wit mat. U mag zelf eens zoeken, zonder computer.

Nipte winst dus, maar helaas, het kwam al snel aan onze oren dat onze concurrent Waver geen steek had laten vallen tegen KGSRL 4. We moeten nu hopen op een nederlaag van Waver 1 in Leuze, en tegelijkertijd onze match van de laatste ronde tegen Pantin 1 met zware cijfers winnen. Een waterkans dus. Hoop doet leven.

Opwijk 3  geraakte toch slechts 10 minuutjes te laat op de juiste bestemming, maar ging toch ten onder tegen een sterk Aalst 1. Tim, RJ en Brecht verloren, maar Kris kon zowaar op bord 1 de eer redden en winnen.

Opwijk 4, in het gezelschap van Opwijk 1 tegen Europchess 4, verloor nipt. Onze voorzitter verloor op bord 1, Lothar maakte zijn debuut voor Opwijk op bord 4 maar kan dat niet vieren met een halve of hele score. Geert hield een 1800 elo op remise en Dirk, ook in bloedvorm, won.

Advertenties

8 gedachtes over “Opwijk 1 wint, maar slechts waterkans op titel

 1. Tot overmaat van ramp stond in de kamer naast het speellokaal een Bechstein Piano. Dit tot grote vreugde van Tainea, die het helemaal zag zitten om tijdens het wachten een paar stukjes Mozart te spelen. Tijdens het begin van de partijen moest ik dus hemel en aarde bewegen om haar te overtuigen om van dat klavier te blijven. Ze begin zich al snel te vervelen : kon ze het gebouw niet meer uit. De bewakers moesten worden opgeroepen om haar buiten te laten.

  Like

 2. Dirk kon met een knappe combinatie toren offeren voor een loper, maar de tegenstander had daarna maar keuze uit dame kwijt of toren kwijt. hij verkoos het laatste. met D+2pionnen (a en b) tegen D+L+2pionnen (h en g) kwam er nog heel wat rekenwerk kijken om uit eeuwig schaak te raken, maar Dirk deed dat voortreffelijk (bedoel dus dat hij de zetten speelde die ik ook zou doen) totdat dameruil zich opdrong(dame en koning aangevallen) en ondertussen stond de pion van Dirk op promoveren de volgende zet. knap tegen 1700
  over mijn partij… stuk verlies op zet 9… nog enige compensatie maar tegen 1850…,, De tegenstander van Geert ruile alles af en zo kwamen ze in een paardeindspel met elk 7 pionnen….
  Lothar verweerde zich uitstekend, zelfs met een stuk in de min. die eerste ic partij zorgt voor wat spanning natuurlijk

  Like

 3. Straffe kost van ons bord 1 bij Opwijk 1. Een kwartier te laat door stomme wegenwerken en dan zo’n partij op het bord leggen … chapeau. Dame geven voor 3 stukken, koning naar veld f8 … maar vooral de mat in 36 was knap. Toen hij zijn toren offerde voor een pion zag ik bij enkele Gambieters hun haren naar boven rijzen als ware het de kaboutermutsen van Plop en C°. Ikzelf – met mijn beperkte schaakkennis – zag wel hoe je eraan kon beginnen, maar niet waar het eindigde. Maar ik had er wel vertrouwen in dat het rekenwerk uitgevoerd was met de precisie van een Zwitserse klok. En zo was het ook … toch plezant als je ZO goed bent. Zelfs de tegenstander stak zijn bewondering niet onder stoelen of banken. Als er bij Gambiet al iemand was die de ambitie heeft om Arno van bord 1 af te spelen … ’t zal nog niet voor morgen zijn vrees ik … Ik persoonlijk heb het na gisteren wel begrepen: het zal niet meer voor dit leven zijn.

  Like

 4. 1…. Th1+ 2.Kg3 Tg1+ 3.Kh4 f6! 4.Dxc7 Dh5+ 5.gxh5 g5 # Is wellicht de mooiste variant. Niet gezien, maar dus gelukkig geen man overboord.
  De oorlogsboot van Opwijk 2 vaart nog steeds met de vlag die wappert in de wind, de bemanning blootsvoets met het mes tussen te tanden, klaar om te enteren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s