(UPDATE) Analyse Frederic – Jan

Afgelopen donderdag speelden Jan en ikzelf met het oog op de titel, een belangrijke match in het KK. Beiden wilden we de partij vanzelfsprekend winnen. In dit artikeltje ga ik wat dieper in op het zwaar beladen strategische duel wat de partij werd. Doorstaat onze partij een grondige analyse?

Na de opening kregen we volgende dichtgeschoven pionnenstructuur op het bord. Ik zet er voor de duidelijkheid geen stukken bij want het zijn de pionnetjes die het spel bepalen.

8/5ppp/4p3/pp1pP3/2pP4/2P5/PP3PPP/8 w - - 0 1

Volgens de theorie van de pionnenstructuren dienen deze aangevallen te worden aan de basis. De witte structuur heeft bijgevolg b2 als basis, voor zwart begint die op f7. In het vervolg gaan we allerlei manieren zien waarop wit en zwart deze stelling kunnen spelen, maar een goede strategie heeft altijd een aanval van deze basis in gedachten.

UPDATE
Ik werd erop gewezen dat mijn theoretische kennis over pionnenstructuren verkeerd is. De basis bij bovenstaande structuur voor wit is namelijk d4 en voor zwart e6.
Zie wat ‘Het Middenspel 1 (Euwe-Kramer)’ hierover te zeggen heeft:
“Nimzowitsch komt de eer toe te hebben ontdekt dat men een pionnenketen bij de basis moet aanvallen. In dit geval is e6 de basis van de zwarte formatie. Daarentegen is d4 de basis van wits pionnenstelling. De conclusie ligt derhalve voor de hand, dat zwart zijn kant moet aansturen met de opmars c7-c5, gevolgd door ruil op d4 waarmee de c-lijn geopend wordt, of door c7-c5-c4 met de bedoeling de b-lijn te openen door b7-b5-b4. Zwart beschikt nog over een tweede manier om een torenlijn te openen, nl. de zet f7-f6. Dit middel is echter maar zelden goed, omdat na e5xf6 zwart e-pion zeer zwak kan worden.”
Met dank aan Mark Dechamps voor de rechtzetting!

Speel eerst even de partij na met kort commentaar van hetgeen ik dacht tijdens de partij. Voorlopig geef ik nog geen oordeel bij de gespeelde zetten.

Eerste analyse : Frederic – Jan

Ok, dat zag er allemaal vrij logisch uit van beiden maar was het ook enigszins correct gespeeld? Na de partij had ik een aantal vragen:
– Was mijn witte plan met Pg5/Ph3/h4/h5 gevolgd door f4 correct?
– Was de zwarte tegenreactie met f5 goed?
– Moest ik iets tegen de zwarte aanval op de damvleugel doen? Bv a3 of b3 of zelfs a4?
– Had zwart sneller b4 moeten doen?

Thuisgekomen zocht ik in mijn database alle partijen op met minimum 1 speler +2500 waarbij bovenstaande pionnenstructuur (met witveldige lopers geruild) op het bord kwam. Daarbij kwam ik tot volgende conclusies:

Adams – Nguyen is een modelpartij waarbij Adams toont hoe wit succesvol zwart onder druk zet. Adams speelt ongeveer het witte plan van onze partij maar is veel efficiënter (geen Pg5/Ph3 – geen tijdverlies Tf1). Ook is a4 met activatie van de toren een uitstekend idee.

Met Bartosz Socko (+2600) treffen we een speler aan die de zwarte zaak verdedigt. Zie Sowray – Socko en Fargere – Socko waarbij wit te traag is en onder de voet wordt gelopen. Het is opvallend dat hij zich met f5 verdedigt als het te heet onder de voeten wordt. De partij Womacka – Socko lijkt wat op deze van Jan en mij.

Na deze partijen te bekijken is het interessant om terug te keren naar mijn partij tegen Jan om onze opgedane kennis erop los te laten. Blijft er nog iets over van de strategie die we gevolgd hebben?

Tweede analyse : Frederic – Jan

Voor de geïnteresseerden heb ik nog een overzichtje gemaakt (met licht commentaar) van alle partijen die ik vond met deze structuur.

Partijen +2500

Vóór mijn analyse was ik bevooroordeeld dat deze structuur zeker beter moest zijn voor wit, nu ben ik daar niet meer zo zeker van. De score van wit op +2500-niveau is ook niet hoger dan wat van hem verwacht is (56%). Wel lijkt het me een verschil te maken of wit de dame onmiddellijk naar g4 kan spelen of niet. In het eerste geval kan wit snel druk zetten met een plusje, in het tweede geval heeft zwart minder problemen. De partij tussen Jan en mij is een mooi voorbeeld dat we niet echt goed begrepen wat we deden. Hopelijk doen we dat de volgende keer wel!

Advertenties

3 gedachtes over “(UPDATE) Analyse Frederic – Jan

  1. @ Cedric: Klopt!

    Ik wil er mee aantonen dat ik er niet veel van begreep. Na f4 was ik duidelijk de draad kwijt(geraakt?), terwijl de witte en zwarte plannen in dit type stellingen gekend zijn. Had ik deze analyse op voorhand gemaakt, dan had ik bij f4 maar 20 minuten gebruikt ipv er 20 over te hebben, en waarschijnlijk stond ik dan ook beter dan op dat moment tegen Jan 😉

    Nadien, bij de analyse van de partijen +2500 kon ik zomaar de fouten uit de partijen halen, en dat met goedkeuring van de engine!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s