Toren en twee randpionnen versus toren

Tijdens de clubavond van vorige week kwam tijdens een blitzpartijtje tussen Brecht (met wit) en mezelf plots volgend eindspel op het bord.

8/r5k1/8/8/1R6/5K1P/6P1/8 w - - 0 1

Mijn opmerking dat dit niet zo evident te winnen was voor Brecht werd door RJ weggelachen, maar even later kwamen we in volgende stelling en bleek de winst effectief weg!

7k/r4K1P/5R2/6P1/8/8/8/8 w - - 0 1

Silman catalogeert dit eindspel in zijn boek Silman’s Complete Endgame Course (een aanrader, kopen die handel!) onder te kennen eindspelen voor spelers tussen 1600 – 1800 elo.
Groot was mijn verbazing toen ik gisteren in het Nederlands Kampioenschap exact dit eindspel op het bord zag komen tussen Anna-Maja Kazarian (2253) en Anne Haast (2266). Nog groter was mijn verbazing om te zien hoe de witspeelster dit eindspel compleet mishandelde waardoor het remise werd (ze zal wel tijdnood gehad hebben, maar toch).

Hoe kan wit dit eindspel tot een goed einde brengen? Ik baseer me op Silman’s boek voor onderstaande analyse.

8/5k2/8/3R3P/5r2/8/6PK/8 w - - 0 1

FASE 1: Teamplay

In een eerste fase spelen we pionnen en koning naar voor. Hierbij geldt als regel dat we pionnen en koning samen opspelen. Zo kan de koning schuilen en verdedigen de pionnetjes elkaar.

In bovenstaande stelling staat de witte pion voor de rest. We gaan dus eerst onze koning en g-pion opspelen om samen 1 blok te maken.

FASE 2: Een-tweetje tussen toren en koning

Eens we de zwarte koning hebben teruggedrongen op de achterste lijn beginnen we aan de tweede fase.

7k/4R3/7P/2r3PK/8/8/8/8 w - - 0 1

Te7! is de belangrijkste zet die wit moet onthouden en degene die RJ/Brecht niet vonden. De ideeën van deze zet zijn:
– Wit kan zijn koning naar f7 brengen en dan houdt Te7 mogelijke schaakjes op de 7e lijn tegen
– Soms gaat de koning naar f6 en op een schaakje op de 6e lijn kan dan Te6
– Eens de g-pion op g6 raakt, zal wit mat dreigen. Om dit te stoppen moet zwart zijn toren op de onderste rij plaatsen. Wit wint dan door zijn koning naar f7 of d7 te spelen en torens te ruilen via Te8+. Het overblijvende eindspel is elementair gewonnen.

Geen paniek als dit allemaal wat ingewikkeld lijkt! Als je het winnende plan enkele keren naspeelt zal het snel duidelijk worden, en opmerkelijk makkelijk om uit te voeren.

Samenvatting

Bovenstaande analyse lijkt misschien behoorlijk complex, maar als we stap-voor-stap het winnende proces analyseren valt dit vrij goed mee.

– Speel samen je pionnetjes op, zo heeft de koning altijd een schuilplaats en kunnen blokkades vermeden worden. Speel vooral niet 1 pion op zonder ondersteuning!
– Let er op dat koning en pionnen dicht bij elkaar zijn. Er is namelijk teamspirit nodig om iets te bereiken (dit geldt niet alleen in schaken!)
– Zorg ervoor dat je koning kan schuilen voor schaakjes!
– Geduld is een schone deugd. Het goeie plan is de zwarte koning traag achteruit te duwen onder bovenstaande voorwaarden.
– Eens de koning op de achterste lijn geduwd is, moet de witte toren wat dichter bij de pionnetjes geplaatst worden (hier e7)

Daarna is het plan:
– Beide pionnen op de 6e lijn krijgen (zodat de zwarte toren de onderste lijn tegen mat moet verdedigen
– De koning naar de 7e lijn brengen, gezien onze toren daar ook staat zijn we ingedekt tegen schaakjes
– Geef schaak op de onderste lijn zodat torens geruild worden. Het overblijvende eindspel is ‘baby stuff’ volgens Silman, tenminste als je de eerdere hoofdstukken in zijn boek gelezen hebt!
Warning! Let vooral op met het opspelen van de pion naar h7. Enkel als je 100% zeker bent dat de vele pattrukjes vermeden zijn, kan dit gedaan worden.

Met dit alles in gedachten speel je best nog eens dit eindspel na, waarna alles een stuk duidelijker zal worden.

Advertenties

2 gedachtes over “Toren en twee randpionnen versus toren

  1. Prachtig werkstukje Frederic. Een groot probleem kan je best oplossen door stap voor stap te werken. Ik krijg nu goesting om ook zo’n paar artikelkes te schrijven. Wordt vervolgd !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s