Boskant speelt met vuur

U kon hieronder al lezen dat den Boskant voor het eerst struikelde, maar hoe ging dat precies in zijn werk?

Ik kan het nog niet helemaal vatten, want ik heb enige tijd geloofd dat we er alweer een 0-4 van gingen maken.

Bij mij ging het té simpel. Mijn tegenstander leed dom pionverlies in de opening, hij had wel wat compensatie maar zag dat niet helemaal zitten en deed dan maar een heel rare zet. Het zag er in eerste instantie lastig uit, maar het liet een offer op f7 toe. 9. Pxf7 en het punt was zo goed als binnen. Wat gespartel later kon ik het eerste punt optekenen. Het was net 15u en op de andere borden zag het er ook héél goed uit.  Yordi was zijn tegenstander aan het kapot stampen en ook Kris had een winnende aanval, beiden deden het met tegenovergestelde rokades en wederzijdse aanvallen, bloodlust! Fabio had een positioneler gevecht maar ik had toch iets meer vertrouwen in zijn stelling dan die van zijn vijand.

Tegen 17u wees Yordi naar de gevallen vlag van zijn tegenstander, maar dat was naast de kwestie want ondertussen stond hij helemaal gewonnen. Borden 1 & 4 zorgden snel voor twee dominante zeges en we konden de punten al bijna voelen, maar dan ging het mis…

Kris zijn stelling was uiterst scherp, en hoewel hij mooie aanvallende zetten deed overzag hij er één cruciale:

kris

Kris heeft hier met zwart misschien een dodelijke aanval opgebouwd. Het paard is geschijnofferd op f3 en dat heeft h3 uitgelokt. Maar hoe moet de aanval verder? Als het niet snel gaat, komt wil zelf dreigen op c6.

Het centrum werd opgengebroken en dat is te traag, volgens mij correct en thematisch was Pg4. Het paard heeft de verzwakking h3 uitgelokt, zijn taak is volbracht en hij gaat terug om de zwakte aan te vallen.

Helaas, na het openbreken van het centrum kwam c6 alsnog, de aanval liep stuk en de partij was verloren. 1-2.

Druk op de schouders van Fabio om minstens een halfje te halen. En dat zag er goed uit want hij had eigenlijk niets te vrezen in zijn stelling. Toch werd het  nog heel chaotisch, ik heb het zelf niet teveel gevolgd maar Yordi’s expressieve gelaatsuitdrukkingen in de analyseruimte gaven een goed beeld van de partij weer. In wederzijdse tijdnood volgden de fouten mekaar op, de tegenstander maakte helaas de voorlaatste…

Panikeren was nog niet helemaal nodig, maar we voelden ons toch alsof onze joker verspeeld was.

Een zucht van opluchting en gemengde gevoelens toen ik bij onze achtervolger Sint-Niklaas ook een 2-2 uitslag zag verschijnen. In weze dus geen wijzigingen in de titelstrijd, nog drie matchen te gaan te winnen.

2 gedachtes over “Boskant speelt met vuur

  1. Jan, dat dreigt volgens mij geen mat omdat g3 niet gedekt is?

    Hoe langer ik er naar kijk hoe meer ik begin te denken dat er geen directe winst inzit.

    Like

Plaats een reactie